Évértékelő

2024.03.26. 16:41

Sajtótájékoztatót tartott a törvényszék elnöke

A bíróságra került ügyek többségében egy éven belül születik ítélet a vármegyénkben. A törvényszék évértékelőjén részt vett az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.

Kemma.hu

Egyre több ügyben születik döntés egy éven belül a vármegyei bíróságokon. Többek között erről is beszéltek a Tatabányai Törvényszék évértékelő sajtótájékoztatóján. A vármegye bírói tartottak évértékelő értekezletet kedden délelőtt a Tatabányai Törvényszéken. Az esemény előtt dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke sajtótájékoztatón ismertette a média képviselőivel a törvényszék 2023. évi eredményeit

A bíróságra került ügyek többségében egy éven belül születik ítélet a vármegyénkben. A törvényszék évértékelőjén részt vett az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.
dr. Senyei György Barna (balra) az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke 2023 eredményeiről tartott beszámolót
Fotó: G.D.V. / Forrás: 24 Óra

Dr. Senyei György az esemény előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bírói kar mintegy 2,7 százaléka ad szolgálatot Komárom-Esztergom vármegyében. A bírósági ügyeknek a 2,6 százaléka érkezik a vármegyébe. A két szám pedig lefedi egymást.

A törvényszéken csökken a folyamatban lévő ügyek száma

– A törvényszékre és a járásbíróságokra 2022-höz képest tavaly 2,7 százalékkal kevesebb ügye érkezett. A 2023-ban befejezett ügyek száma, 31419 volt a beérkezett ügyeké pedig 30945. Ebből következik, hogy a folyamatban levő száma a Tatabányai Törvényszéken csökken és ez a tendencia évek óta folyamatos – mondta Dr. Senyei György.

A Tatabányai Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vármegyei bírók a törvényszék más területein is magas színvonalú munkát végeznek. 

– A bíróink szakmai gyakorlatai is kiemelkedő. A vármegyében jelenleg 73 bíró dolgozik, ennek csupán 6 százaléka számít kezdőnek. Több mint felük pedig 15 évnél is több szakmai tapasztalattal ülnek a bírói székben. Az ő szakmai tapasztalatuk nagyban segíti a törvényszéket, hogy a nem várt helyzetekben is, mint egy világjárvány, vagy a szomszédban dúló háború közben is tudják teljesíteni a feladataikat – szögezte le dr. Csorba Zsolt Ödön. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában