Adománygyűjtés

2024.03.30. 15:21

Segíts Anrinak, a mentőkutyának, és azoknak, akik mindig segítenek

Még az ünnepek alatt sem pihennek. Legyen az egy kidőlt fa, egy eltűnt személy, vagy egy baleset, a tatabányai terepjárósokra mindig lehet számítani. Most azonban ők kérnek segítséget.

Goletz-DeáK Viktória

Anri gőzerővel készül a mentőkutya vizsgájára. A munka fáradalmait pedig legszívesebben kedvenc kanapéján piheni ki, ahol még olvasni is van ideje. Kedvenc újságja természetesen a 24 Óra, aminek a címlapján a közelmúltban az ő fotója szerepelt. Anri ugyanis a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, aki társaival és két mentőkutyával együtt speciális rommentési gyakorlaton voltak. Az önkénteseknek ugyanis mindenre felkészültnek kell lenniük, mert naponta több helyszínre is mennek segíteni. 

Még az ünnepek alatt sem pihennek. Legyen az egy kidőlt fa, egy eltűnt személy, vagy egy baleset, a tatabányai terepjárósokra mindig lehet számítani. Most azonban ők kérnek segítséget.
A tatabányai terepjárósok mentőkutyája, Anri szabadidejében kedvenc újságját olvassa, amiben ő is szerepelt
Fotó: TB4x4

Legyen szó kidőlt fáról, eltűnt személyről, leszakadt villanyvezetékről, balesetről, vagy pont a tatai vár titkos föld alatti folyosójának feltárásáról. Az öreg, 45 éves autójuk azonban már nehezen bírja az iramot. Ezt szeretné lecserélni az egyesület. Körösladányi Zsombor a szervezet elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy januárban álmuk megvalósítására gyűjtést indítottak, hogy egy korszerűbb, fiatalabb, hatékonyabb tűzoltóautóval tudjanak sietni a bajbajutottak megsegítésére. Illetve egy jótékonysági könyvvásárt is szerveztek. Eddig mintegy 1 millió forint jött össze a három hónap alatt. 

A tatabányai terepjárósok állandó támogatókat keresnek

– Most olyan támogatókat keresünk, akik minden hónapban támogatják célunk megvalósítását pár ezer forinttal. Állandó adományozóinknak az év végén egy különleges meglepetéssel készülünk – mondta sejtelmesen az elnök, aki azt is elárulta, hogy miért van szükség az új autóra. 

Még az ünnepek alatt sem pihennek. Legyen az egy kidőlt fa, egy eltűnt személy, vagy egy baleset, a tatabányai terepjárósokra mindig lehet számítani. Most azonban ők kérnek segítséget.
A 45 éves régi autót már kinőtte az egyesület, fenntartása is nagyon sokba kerül, ezért fiatalabbra cserélnék
Fotó: TB4x4

– Sajnos egyre több hibája van, nagyon magasak a javítási költségek és rengeteg üzemanyagot fogyaszt, amit nagyon nehezen tudunk finanszírozni. De az évek során ki is nőttük. A sok felszerelés és a négy beöltözött ügyeletes, aki vonul egy-egy riasztásra, már nem fér el benne. Az álmunk egy használt, de újabb és gazdaságosabb autó, melynek költsége 10 millió forint. Ez óriási összeg, de hiszünk benne, hogy segítséggel össze tudjuk gyűjteni, és megvalósulhat az álmunk – magyarázta Zsombor, aki elmondta azt is, hogy mindazok mellett, hogy autóra gyűjtenek, a szervezet napi működését is finanszírozniuk kell. Illetve szerencsére egyre több kutya és gazdája csatlakozott az egyesületükhöz. Az ő ellátásukhoz is hozzájárulnak. 

Sok a munka, sok a kiadás

– A katasztrófavédelemnél minden évben pályázunk, a megítélt összeget a fenntartási költségünkre fordítjuk. Illetve az adók egy százalékából is a napi működésünket biztosítjuk. Ebben ugyanúgy benne van a kutyák tápja, a vizsgák költsége, az autó fenntartása és üzemanyagja, illetve a könyvelő is. Fontos kiemelni, hogy az egyesület tagjai mind önkéntesen dolgoznak, fizetséget nem kapnak munkájukért – sorolta Zsombor a kiadásaikat. Hozzátette, hogy bár az autóra van a legnagyobb szükségük, azért folyamatosan szeretnék növelni eszközeiket is.

– Most egy olyan detektort szeretnénk venni, amivel meg tudjuk nézni, hogy például egy leszakadt villanyvezetékben van-e áram. Több olyan esethez is vonultunk már, ahol nem mertük elkezdeni addig a mentést, amíg nem bizonyosodtunk meg arról, hogy nincs áram a közelben. Vagyis várnunk kellett addig, amíg megérkezett a szolgáltató szakembere. Ezzel az eszközzel gyorsabban tudnánk segíteni – tette hozzá az önkéntes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában