Közigazgatás

2024.03.26. 18:32

Magyary emlékkonferenciát szerveztek Héregen +fotók

Magyary emlékkonferenciát szerveztek Héregen. A közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője, Magyary Zoltán tiszteletére rendezett program koszorúzással indult. Az eseményen részt vett dr. dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter is.

Kemma.hu

A konferencia előtt megkoszorúzták Magyary Zoltán emlékoszlopát

Fotó: V.B.

A Gerecse lábánál lévő emlékhelyet több mint húsz évvel ezelőtt hozta létre a helyi önkormányzat és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság. Magyary és felesége, Techert Margit az erdészházban bújt meg a második világháborúban, s 1945. március 24-én az átvonuló szovjet csapatoktól elszenvedett atrocitások hatására az önkéntes halált választotta. 

Nieszner József, Héreg polgármestere az emlékhely mellett elevenítette fel a szomorú eseményeket. A polgármester a Héregen élő Döbrentey Ildikó író által jegyzett imával zárta a megemlékezést, majd a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit a kopjafánál.
A konferenciát a Jókai Mór Kultúrotthonban rendezték meg. Erős Gábor országgyűlési képviselő a rendezvény kapcsán a tisztelet és hagyomány kifejezéseket emelte ki. Hozzátette: az alap, amelyet megálmodott, utat mutat a jövőbe. 

Dr. Fodor János, a Kormányhivatal képviseletében köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke a szervezőknek mondott köszönetet, hiszen a konferencia megszervezésével Magyary munkásságára rendszeresen ráirányul a figyelem. 
Dr. Ugodi Andrea, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke a Tanítványok című Bereményi-film kapcsán osztott meg néhány gondolatot, amely dr. Szaniszló József, Magyary egykori tanítványának emlékiratai alapján készült. Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyar fejlesztéspolitika jelenéről és jövőjéről beszélt. 

Kiemelte: mikor a legutóbbi közigazgatási átalakítás zajlott, akkor is visszanyúltak Magyary elképzeléseihez. A közigazgatási rendszer ugyanis ma is az ő szellemisége alapján működik: közszolgáltatásként tekint rá, nem hatóságként működteti azt. A közigazgatás ugyanis a polgárokat kell, hogy szolgálja. Ez volt Magyary legfőbb újítása. Ehhez igazodik például a Kormányablak, vagy a járási rendszer kiépítése is. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit fejlesztésért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő kitért a kisbéri Kormányablakban köszöntött 200 ezredik ügyfél köszöntésére. Úgy vélte: ez a fajta ellátási rendszer, szolgáltatás kiválóan működik. Az előadók között szerepelt Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, aki a 29 éves társaságról is beszélt.

Hogyan élik az életüket az emberek?
Dr. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy milyen pályát futott be 2004 és 2021 között a magyar régió. Kiemelte: a főváros az uniós átlag felett volt akkor és most is, s jól kimutatható a növekedés. Az ország többi részének fejlettsége nem ilyen mértékű.
A régik fejlődése is különböző, s ma már a nyugati határ mentén sem egyértelmű, mert sokan Ausztriában és Németországban keresnek munkát.    Készítettek egy régiós térképet az ország fejlettségéről. Ebből látszik a lassú felzárkózás. Kiemelte: átgondolt, széles körű fejlesztéspolitikára van szükség a gyorsabb felzárkózáshoz.  Hozzátette: nem szorítható közigazgatási határok közé az ellátás, ehelyett térségi szemléletnek kell uralkodnia. Azt kell megnézni, az emberek hogyan élik az életüket, s ehhez kell igazodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában