Állatvilág

2024.03.03. 08:05

Vármegyénket is ellepte a hódpatkány: mondjuk, hol jelent veszélyt

Hatalmas pusztításokra képesek, és kártékonyak. A hódpatkány, más néven nutriák már komoly fenyegetést jelentenek a vármegyénkben is.

Goletz-DeáK Viktória

Szemkápráztató képeket készítenek a nutriák életéről a tatai Fényes Tanösvényen. A cuki állatok szinte a kameráktól karnyújtásnyira esznek, vagy játszanak. A kirándulók szívesen megállnak nézni a háborítatlan természetben élő állatokat. Azonban azt már kevesen tudják, hogy a nutriák egyáltalán nem odavalók. Sőt, Magyarországon egyáltalán nem lenne helyük. Egyesek szerint a nagyra nőtt rágcsálók cukik, a szakértők szerint azonban menniük kell. Ugyanis hatalmas természeti és gazdasági károkat okozhatnak. Szabó Máté, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a hódpatkányok a bundájuk miatt kerültek Európába. 

Békésen eszi a káposztaleveleket a hódpatkány a tatai parkolónál
Békésen eszi a káposztaleveleket a hódpatkány a tatai parkolónál
Fotó: Sz. A. / Forrás: Kemma.hu

Egyébként egy viszonylag szelíd, növényevő nagy testű rágcsáló, ami jól megvan az ember közelében is. Tatán az Interspar melletti tűzivíztározóba költözött be egy család, ahol nagy gondot egyelőre nem okoznak. Azonban, ha arrébb költöznek az Öreg-tóra, már szemmel kell őket tartani őket. 

Hazánkban a hódpatkány természetes ellensége az ember

A gondot az okozza, hogy hazánkban nincsen természetes ellensége, így semmi sem szabályozza a szaporodásukat. Csak az ember. Mivel a nutria invazív faj, vagyis új ökoszisztémába kerülve gyorsan terjednek, nagy területeket hódítanak meg, és kiszorítják az őshonos fajokat, ezért korlátlanul gyéríthetők. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bárki elejtheti őket. A vadásztársaságok az illetékes nemzeti parkokkal egyeztetve végzik el a feladatot. Így tett nemrég az ácsi vadásztársaság is. A természetvédelmi őrtől megtudtuk, hogy Ács térségében a termőföldeket veszélyeztetik.

− Főleg a vizek melletti termésföldek haszonnövényeire veszélyesek. Letapossák, megrágják azokat. Egy bejárás során az ácsi vadásztársaság jelezte a problémát és kérte ki a véleményünket, hogy mit tehetnek ellenük. Végül a gyérítés mellett döntöttek – mesélte Máté, aki hozzátette: a Ferencmajori halastavaknál állandó gyérítési engedély van a nutriákra. Ugyanis ott már szakadt át gát a "cuki" állatok miatt. 

A vízpartokban, illetve a gátakban lyukakat fúrnak, és abban élnek. Egy idő múlva ezek úgy néznek ki, mint az ementáli sajt, lyukacsosan. Ha pedig nagyon meggyengül a gát fala, akkor átszakadhat, elárasztva a környező területeket – magyarázta a természetvédelmi őr. 

Tatán a Fényes Tanösvényen több hódpatkány család is él
Tatán a Fényes Tanösvényen több hódpatkány család is él
Fotó: Solymos Ákos

Mint arról korábban is írtunk, a hódpatkány évek óta agresszívan terjeszkedik Magyarországon, most éppen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területét hódítja meg. A nagytestű, idegenhonos faj nagy tömegben komoly természetvédelmi, valamint gazdasági károkat okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában