Ismered? Felismered?

2024.03.03. 11:27

Herédi Attila, az Év labdarúgója: egy dedikált fotó miatt keresünk egy kisfiút

Török Gábor 5. osztályos volt 1987-ben. A váci Gábor József Általános Iskolába járt, és testnevelés tagozatosként kiválóan szerepelt sportversenyeken. Őt keressük innen, Tatabányáról. Herédi Attila miatt.

Arzt-Pintér Anna

Ültünk a kórházi folyosón vizsgálatra várva. Én a telefonomat nyomkodtam, 10 éves kisfiam egy könyvet olvasott. Lám-lám, ezek a mai fiatalok... Aztán Andor, a fociimádó egyszer csak, vállát a karomnak döccentve, megszólalt. A hangjában olyan izgatottsággal, mint aki kincset talált: „Anya, nézd mi volt a könyvben!” A kezében egy dedikált fényképet tartott. Egy focistáról. Régi kép volt, abból a korból, ami neki már sporttörténelem. Néztem az aláírást: talán Herédi Attila. Rákerestem a neten.

Török Gábor Herédi Attila foci könyv keressük
Keressük! Ő Herédi Attila, aki a Tatabánya edzője is volt, és akinek a fotóját megtaláltuk a könyvben
Forrás: Kemma.hu

Herédi Attila

Herédi Attila (Jánoshalma, 1959. január 2. –) válogatott labdarúgó, hátvéd. 1987-ben az év labdarúgója volt. 1972-ben az Újpesti Dózsa csapatában kezdte a labdarúgást. Az élvonalban 1979-ben mutatkozott be, majd egy évre a Ganz-Mávag csapatában szerepelt kölcsönben. 1979 és 1990 között 221 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 20 gólt szerzett. Az Újpesttel egyszeres magyar bajnok és háromszoros magyar kupagyőztes volt. 1990-ben a finn Valkeakosken Haka csapatában folytatta pályafutását. 1985 és 1988 között 5 alkalommal szerepelt a válogatottban.

– sorolta a Wikipédia. De mást is találtam róla. Tovább keresgélve megtudtam, hogy Herédi Attila az aranyidényben két mérkőzésen játszott, mindkétszer a Tatabányai Bányász ellen. 1990-ben külföldre szerződött, és Finnországban futballozott visszavonulásáig. Onnantól edzői munkát végzett, és pályaedzői feladatain kívül vezette a Tatabányát is.

Elégedetten tettem le a telefont. Mindent tudni véltem. Amíg meg nem fordítottam a fotót. Ez állt rajta:

Gabinak szeretettel Attilától. Vác, 1987. 08. 28.

Abban az évben íródott, amikor a rajta szereplő focista az év labdarúgója lett.

De ki az a Gabi?

– ötlött fel bennem a kérdés. Nem is tudtam magamban tartani:

– Ugye, milyen jó lenne megtalálni? Elmesélhetné neked, hogyan szerezte a fotót! Megtudnánk azt is, hogy a dátum a kép hátulján egy meccs napja volt-e, és ha igen, „Gabi” hogyan szurkolt azon a meccsen, utána pedig hogyan sikerült megszereznie példaképe aláírását!

Török Gábor Herédi Attila foci könyv keressük
Tandori Dezső könyve rejtette a kincset
Forrás: Kemma.hu

Egy nyomozós játék közepébe csöppentünk az unalmas és háttérzajos kórházi folyosón. Andor fiam, a fociimádó arca pedig valósággal felragyogott a lehetőségtől. Aztán a homlokán, mint sötétszürke felhők, jelent meg az aggodalom:

Szeretném megtartani a képet! Az enyém lehet?

– Ezt is megkérdezheted „Gabitól”, ha megtaláljuk! De nem lesz könnyű feladat. Még azt se tudjuk, hogy Gabi lány-e vagy Gábor... – gondolkodtam el. De Andornak felcsillant a szeme.

– A könyv elején van egy írás, abban van valami Gábor − nyomta a kezembe Tandori Dezső Új nagy gombfocikönyvét. És valóban, rögtön az első, kicsit már megsárgult lapon ott állt gyöngybetűkkel:

Török Gábor 5.t osztályos tanulónak a sportversenyeken elért kiváló eredményekért!

  • Alatta precízen a keltezés: Vác, 1987. június 18.
  • Az aláírás: Fazekas Katalin of.
  • És a címeres pecsét: Gábor József Általános Iskola.

Ennek is utánanéztem. Az intézményt a rendszerváltásig hívták így, majd Földváry Károly honvédezredes után nevezték el.

Török Gábor Herédi Attila foci könyv keressük
Török Gábor testnevelés tagozatos volt, és nem is akárhogyan ment neki a sport
Forrás: Kemma.hu

Mindent tudunk. Szinte. Egyetlen kérdés maradt csak:

„De ki az a Gabi?” Aki Török Gábor, és jutalomkönyvet kapott 1987-ben az iskolai évzárón. És akinek az Év futballistája által dedikált záloga a kezünkben van.

Keressük Török Gábort!

Ha ismered, küldd el neki ezt az írást! Ha ismersz olyat, aki ismerheti, vagy csak segítenél Andornak a nyomozásban, oszd meg a cikket a közösségi oldaladon! Hadd jusson el minél több focirajongóhoz, egykori váci kisiskoláshoz és Török Gáborhoz!

Ha te vagy Török Gábor, írj nekünk a [email protected]-ra! Nagyon várjuk a jelentkezésed!

Török Gábor Herédi Attila foci könyv keressük
Na, de ki lehet az a Gabi?
Forrás: Kemma.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában