Fórum

2024.03.07. 21:09

Harrach Péter: a gyermekvédelem a legfontosabb

„A pedofília egy ocsmány bűncselekmény” – hangsúlyozta Harrach Péter teológus, kánonjogász, országgyűlési képviselő, akit csütörtök este a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a KDNP rendezvénye előtt kérdeztünk a gyermekvédelmi törvény szigorításáról.

Kemma.hu

A KÉSZ-fórum országos programsorozat tizenötödik előadásának témája ezúttal a kisebbségek helyzete volt az Európai Unióban. A Tulipános Házban tartott rendezvényen Palkovics Ferenc, a KÉSZ tatabányai csoportjának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a vendégeket. A beszélgetést Makláry Ákos, a KÉSZ országos elnöke vezette, és kérdéseire az egykori szociális és családügyi miniszter, Harrach Péter mellett Szilvay Gergely politológus, újságíró válaszolt.

A beszélgetést Makláry Ákos, a KÉSZ országos elnöke vezette, és kérdéseire az egykori szociális és családügyi miniszter, Harrach Péter mellett Szilvay Gergely politológus, újságíró válaszolt.
A beszélgetést Makláry Ákos (jobbra), a KÉSZ országos elnöke vezette, és kérdéseire az egykori szociális és családügyi miniszter, Harrach Péter (középen) mellett Szilvay Gergely politológus, újságíró válaszolt
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Szó volt világnézeti különbségekről, a keresztény ember látásmódjáról. Harrach Péter kiemelte: a kulcs a közösségekben rejlik. A családok, közösségek, civilek, a nemzet összetartó léte adja a keresztények erejét. Fontosak a nemzeti kisebbségek is. Szilvay Gergely a keresztények lelki közösségét emelte ki. Beszélt a nyugati jelenségekről, s arról, hogy a világnézetek vitái sokszor "süketek párbeszéde". Minél mélyebben találnak közös nevezőt, annál nehezebb az együttműködés – fogalmazott. 

Keresztényként kisebbségben? 

A kérdésre, hogy keresztényként kisebbségben érzik-e magukat, Harrach Péter egyértelmű válasza az volt: jó társaságban van, ezzel ő nem szembesül. Ugyanakkor hozzátette: mindenkit megértéssel szükséges fogadni. Szilvay Gergely a kilencvenes évekről beszélt, amikor nem érezte maga körül a támogató közeget.

A kisebbségek kapcsán szóba kerültek a határon belül és azon túl élő magyarok. Egyetértettek abban, hogy a határon belül élő kisebbségek helyzete sokkal jobb, mint a határon túl élőké, példaként Felvidéket és Kárpátalját is említették.

A beszélgetés során az is elhangzott: meg kell találni azt az erőt, amely segít elviselni a mai világot. 

„A pedofília egy ocsmány bűncselekmény"

Harrach Péter teológust, kánonjogászt, országgyűlési képviselőt a program előtt a gyermekvédelmi törvény szigorításáról kérdeztük. „A pedofília egy ocsmány bűncselekmény, ezt mindnyájan így gondoljuk” – hangsúlyozta, majd hozzátette: az is tény, hogy szigorú, kemény büntetést kell kiszabni az elkövetőkre, de nagyon fontos a megelőzés. 

– Ebbe az irányba tesz a kormányzat egy lépést, hogy pszichológiai vizsgálatnak veti alá a gyermekvédelemben dolgozókat – tette hozzá. – Természetesen fontos a rendszer folyamatos javítása, felülvizsgálata. Emlékszem arra az időre, amikor ezen a területen dolgoztam, a minisztériumunkhoz tartozott a gyermekvédelem, az volt a cél, hogy a nagy intézményeket lebontva kis családi otthonokat tudjunk kialakítani, ahol a gyerekek családias körülmények között nőhetnek fel. Ez persze inkább azt a veszélyt próbálta elhárítani, hogy egy nagy tömegintézményben cseperedjenek fel a gyermekeket. Akkor ez volt a fő kérdés. Most valóban a gyermekek védelme az, ami fontos kérdés. Úgy gondolom, hogy a folyamatos ellenőrzés mellett az elrettentés, büntetés, és az előzetes vizsgálat lehet az a szempont, amelyekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában