Megemlékezés

2024.03.15. 18:32

Főhajtás sípszóval a Bánhidai Szoborparkban

A Bánhidai Szoborparkban emlékeztek a 176 évvel ezelőtt történtekre Tatabányán. A főhajtás előtt Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője az összetartozásra hívta fel a figyelmet.

Kemma.hu

A főbb események felidézésében a Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola diákjai jeleskedtek, majd Szücsné Posztovics Ilona polgármester hívta fel az emlékezők figyelmét „a szabadság életérzésre, és a forradalmi tettek jelentőségére”. Beszédében részletesen taglalta a 176 évvel ezelőtti budapesti eseményeket, majd a nemzeti ébredés kapcsán próbált 2024-ról is szólni. Beszédében olyan szavak hangzottak el: „gyűlöletkeltés”, „valóság meghamisítása”, majd arra kérte a tatabányaiak, hogy „csatlakozzanak a békét óhajtó és városunk fejlődéséért tenni akaró csendes többséghez.”

Március 15. megemlékezés Tatabányán
A Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola diákjai adtak színvonalas műsort a Bánhidai Szoborparkban a főhajtás előtt
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

„Élni fog a nemzet, amely összetart” – Arany János soraival kezdte ünnepi beszédét Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője. Hozzátette: március idusán emlékezünk eleinkre, értékeljük az erőfeszítéseiket, és számot vetünk azzal, hogy ennek az örökségnek méltó képviselői vagyunk-e vagy sem.

- A negyvennyolcas forradalmi ifjakat a nemzet és hazaszeretet kapcsolta össze, és ott voltak a Tatai-medence fiataljai is Budapesten.

Kiemelte a többi között a komáromi Jókai Mórt, vagy a tatai Hamary Dánielt. Eltérő gondolkodású és értékeket képviselő emberek voltak, ugyanakkor képesek arra, hogy egymás szempontjait, érdekeit, világnézetét, gondolkodását tekintetbe vegyék, és kölcsönösen méltányolják.

Szólt az elmúlt évek eredményeiről: uniós és állami beruházások valósulhattak meg Tatabányán. Kiemelte a haza védelmén munkálkodó katonákat: „hálásak lehetünk azoknak, akik az életüket kockára téve mind a mai napig nemzedékről, nemzedékre, katonaként is szolgálták ezt a hazát és ezt az országot” – fogalmazott.

Bencsik János beszédét néhányan sípszóval próbálták megzavarni. A rövid közjáték azonban nem tudta kizökkenteni az országgyűlési képviselőt.

Az ünnepség a koszorúk elhelyezésével, főhajtással, mécsesek gyújtásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában