Segítség

2024.03.05. 14:42

Boltban bolyongó demens hölgynek segítettek Dorogon

Nem vagyunk toleránsak, sokszor elfordulunk a zavart állapotban lévő személyektől. Pedig egy újabb vármegyei történet is mutatja: a demencia tüneteit mutató embereknek igenis szükségük van segítségre.

Walczer Patrik

A minap az egyik dorogi üzletben az egyik ott dolgozó egy bolyongó hölgyre lett figyelmes – így kezdődik a váci Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény bejegyzése, mely bizonyítja, hogy a demencia mindannyiunk közös ügye.

Nem vagyunk toleránsak, sokszor megvetjük, elfordulunk a zavart állapotban lévő személyektől. Pedig egy újabb vármegyei történet is mutatja: a demencia tüneteit mutató embereknek igenis szükségük van segítségre.
Ha demencia tüneteit mutató személlyel találkozunk, mihamarabb segítenünk kell.
Forrás: Pixabay

A bejegyzésben azt írják, hogy az említett áruházból segítségkérés céljából telefonáltak az intézménynek, hiszen az ott tartózkodó hölgy nem tudta magát azonosítani és arra sem tudott választ adni, miért van az üzletben. Az viszont kiderült, hogy váci lakosról van szó, így rögtön el is indult egyfajta „nyomozás”.

Kórházba került a demencia tüneteit mutató hölgy

A Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény munkatársai felkeresték a demenciában szenvedő hölgy bejelentett lakcímét, de nem találtak ott senkit és a szomszédok sem voltak otthon. A területileg illetékes háziorvos asszisztense aztán újabb ötlettel szolgált számukra. Vác Deákvár nevű városrészén élő régi lakosokat szólítottak meg, hátha valaki ismeri az érintett személyt, továbbá Dorog környéki, időseket ápoló intézményekkel is felvették a kapcsolatot, hátha onnan jött el.

Végül a történet szerencsés véget ért, hiszen megtalálták a hölgy fiát, a nyugdíjas pedig az esztergomi kórházba került. Köszönetet mondtak mindenkinek, legfőképp a dorogi áruház munkatársainak, hogy nem engedték tovább bolyongani a zavart állapotú, demenciában szenvedő személyt, aki végül kellő segítségben részesült.

Demencia

A Szociális Ágazati Portál tájékoztatása szerint a demencia egy tünetegyüttes, melyet az agyi elváltozások okoznak. Legjellemzőbb tünetei az emlékezetkiesés, a nehezített gondolkodás, a problémamegoldó képesség, illetve a nyelvi készségek hanyatlása. Az érintettek mindennapi tevékenysége jelentősen beszűkül, drasztikus kedélyállapot változás és viselkedési zavarok is megfigyelhetők. Alzheimer-kór, stroke és más betegségek is okozhatnak demenciát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában