Környezetvédelem

2024.03.09. 15:54

Áder János: a Föld elvolt nélkülünk is

A volt köztársasági elnök a minap Tatabányán hívta fel a figyelmet a környzetvédelem és a tudatos fogyasztás fontosságára. Áder János emlékeztetett rá: csaknem két Föld fedezné az emberiség jelenlegi életvitelét.

Kemma.hu

Mint arról beszámoltunk, a minap a volt köztársasági elnök a „Dobd el” kultúrától a fenntartható fejlődésig címmel tartott előadást Tatabányán, az Árpád Szabadegyetem rendezvényén. Áder János többek között beszélt a demográfiai robbanás következményeiről, ezzel együtt a fogyasztási szokások változásáról. A Föld erőforrásai is terítékre kerültek, és kiemelte azt is, hogy azért járja az országot ezzel a témával, mert „mindannyian azt szeretnénk”, hogy a Kárpát-medence és Magyarország azt az arcát mutassa, „amit ma ismerünk”.

Áder János Árpád Szabadegyetem A volt köztársasági elnök a minap Tatabányán hívta fel a figyelmet a környzetvédelem és a tudatos fogyasztás fontosságára. Szóba került: csaknem két Föld fedezné az emberiség jelenlegi életvitelét.
Áder János volt köztársasági elnök a Föld erőforrásairól és az emberiség fogyasztási kultúrájáról is beszélt az Árpád Szabadegyetemen
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Szóba került: a mostani életvitelünk és fogyasztásunk hosszú távú fenntartásához a Föld bolygó erőforrásainak csaknem kétszeresére lenne szükség.

A Föld elvolt akkor is, amikor mi még nem voltunk a hátán, és ellesz nélkülünk is

− magyarázta, és mint azt az MTI is írja, példákat is hozott arra, mi minden változott meg a világunkban:

  •  1920-tól napjainkig négyszeresére nőtt az emberiség létszáma, valamint nyolcszor akkora ütemben bővült az emberek által elfogyasztott víz mennyisége, az energiafelhasználás pedig háromszor volt gyorsabb a népességnövekedésnél
  • a készleteink nagysága 4,5 milliárd éve változatlan, viszont 50 év alatt négyszeresére nőtt a nyersanyag-felhasználás, a mai ismeretek szerint vas 65 évig, réz 40 évig, arany 21, a nikkel 16, az ólom 19 évig bányászható
  • Magyarországon évente egy lakosra számítva 66 kilogramm élelmiszert dobnak ki
  • Európában az eladott ruhadarabok egyharmada a szemétben végzi
  • a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százaléka a textiliparhoz kötődik, de jelentős, mintegy 5 százalékos az elektronikai szektor kibocsátása is,
  • egy mobiltelefon legyártásához 13 ezer liter víz kell

Áder János magyar megoldásokat mutatott meg Tatabányán

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke az egyre fogyó víz problémája mellett arról is beszélt, hogy a „Dobd el” kultúra mekkora környezetszennyezést és energiapazarlást okoz. Úttörő és gazdaságosan működő, magyar fiatalok által fejlesztett eljárásokat is mutatott a diákoknak az Árpád Gimnáziumban, melyek egy-egy környezetvédelmi problémára kínálnak megoldást. Így például szó volt a műanyagokat lebontó baktériumkoktélról, a komposztálható gyorséttermi evőeszközökről, az élelmiszer-hulladékból 72 óra alatt talajjavításra alkalmas anyagot készítő berendezésekről.

Áder János a hallgatóság soraiból érkezett kérdésre közölte, az Európai Unióban megszületett a döntés, hogy 2035-től csak elektromos autót lehet üzembe helyezni, ehhez pedig akkumulátor kell.

− Akik egy akkumulátorgyár távolabbi vagy közelebbi környezetében élnek, joggal várják el, hogy ne legyen esély a balesetre. Az Országgyűlés elfogadta, hogy január elsejétől az Európában használatos legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat alkalmazzák Magyarországon − tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában