Kemma.hu podcast

2024.03.24. 16:05

A Suligói Andrásról elnevezett telep évtizedekkel élte túl névadóját Tatabányán

A Képes történelem negyvenegyedik részében egy régen elfeledett telep történetét és névadóját idézte meg Dallos István. A helytörténészt, fotóművészt ezúttal is Sugár Gabriella faggatta.

Kemma.hu

A pernyedomb közvetlen közelében, Alsógalla határában volt a Suligói telep, amely Suligói Andrásról kapta a nevét. Vállalkozó volt, fuvaros, szállító, aki egy egész vállalkozást működtetett haláláig, 1924-ig. A telep azonban működött tovább, fénykorában csaknem 500-an lakták. 

A szénjárandóságokat még az 1970-es években is szekérrel vitték a házakhoz. Képeken látszik: hihetetlen környezetben épültek a lakások: pernyedomb, por vette körülőket. A képeken a bánya, a bányászok, és a telep is látszik, látható a bányászati tevékenység. 

Dallos István kiemelte: a Suligói telep elnevezés az 1990-es években került ki a tatabányai helyiségjegyzékből. Ekkor már nem voltak itt épületek, ám az 1980-as évben még egy hirdetés utalt arra, hogy itt éltek, laktak még családok.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában