Fertőzések

2024.02.08. 11:16

Veszettség jöhet vármegyénkbe az Ukrajnából érkező fertőzött állatok miatt

Emberre is támadt az ukrán határ közelében az a kóbor macska, melynél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai alapján igazolták a veszettséget. Bár jelenleg Szabolcs-Szatmár Bereg vármegye kivételével az ország többi része fertőzéstől mentes, nem zárható ki, hogy a betegség akár térségünkben is megjelenik.

Walczer Patrik

A Nébih közölte, hogy az év eleje óta az ukrán határ közelében kutyáknál és aranysakáloknál, a közelmúltban pedig egy kóbor macskában is igazolták a veszettség fertőzöttséget. Ezért a Magyar Állatorvosi Kamarával (MÁOK) közösen felhívják a figyelmet a veszettség elleni védőoltás és a megelőzést biztosító előírások betartásának fontosságára.

A mostani eseteket megelőzően, Magyarországon 2018 óta nem fordult elő veszettség. Az ország veszettségtől való mentességét többek között a kutyák évenkénti kötelező védőoltásának, és az 1992 óta zajló rókavakcinázási program eredményeként sikerült elérni. Ebből a szempontból fontos szerepet játszik továbbá a háziasított húsevők rendszeres veszettség elleni védőoltása is.

A Nébih lapunknak elárulta, hogy 2022-ben a háború miatt Ukrajnában nem történt meg a helyi rókaállomány csalétek vakcinával történő, orális immunizálása. Ez azért probléma, mivel a róka- és a vadállomány természetes úton is vándorol, valamint a veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat bejárva a fertőzést továbbadhatják. Ebből adódóan várható volt, hogy a betegség előbb-utóbb megjelenik itthon is.

2022 szeptembere óta összesen 25 veszettséggel kapcsolatos esetet igazoltak a hazai állategészségügyi szakemberek, mindegyik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéhez köthető. A megtett intézkedések ellenére nem zárható ki, hogy a betegség máshol is megjelenik, de ennek hazánk keleti részén nagyobb az esélye, a szomszédos országokból érkező vadállatok miatt.

A Nébih közölte: a magyarországi veszettség járványügyi helyzetet az állategészségügyi hatóság folyamatosan felügyeli, monitorozza, valamint veszettség kimutatására irányuló vizsgálatokat végez vadon élő és háziállatokban. Hozzátették, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye érintett területein többek között fokozott felügyelet, ebzárlatot, a rókák gyérítését, az ebek, a macskák és az egyéb húsevők állami költségből történő oltását rendelték el. Ha máshol is megjelenne a veszettség, akkor a hatóság kiterjesztené az intézkedéseket.

A hivatal hangsúlyozta, hogy jogszabályi kötelességünk a veszettség gyanújának bejelentése, így ha furcsán viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot látunk, azonnal jelentenünk kell a helyileg illetékes állategészségügyi hatóság és vadásztársaság felé. Ha például elhullott rókát találunk, akkor értesíteni kell az illetékes járási hivatal állategészségügyi osztályát, de fel lehet hívni a Nébih ZöldSzámát (+36-80-263-244) is.

A veszettség gyógyíthatatlan betegség, ennek okán hazánkban a megelőző intézkedések folyamatosan érvényben vannak a mentesség fenntartása, a járványügyi helyzet felügyelete és az emberek életének védelme miatt, azok egyaránt kiterjednek a háziállatokra, valamint a vadon élő állatokra. 

Harapás útján kaphatjuk el
A Nébih szerint 1994-ben volt az utolsó embert érintő veszettségeset itthon. A beteg állatok a nyálukkal, marás útján adják tovább a fertőzést. Ha megharap, megkarmol bennünket egy macska, kedvtelésből tartott húsevő, illetve egy vadon élő állat, akkor elővigyázatosságból mihamarabb orvoshoz kell fordulni, az eseményt jelenti kell az állategészségügyi hatóság felé. A kutyáknál kötelező, macskák erősen javasolt, de például vadászgörény esetében is ajánlott a veszettség elleni immunizálás, az állat védelme és az ember megbetegedésének elkerülése érdekében. A hivatal megjegyezte: sajnos még mindig vannak olyan ebtartók, akik nem érzik a helyzet súlyát, és a jogszabályi kötelezettség ellenére sem adatják be kutyájuknak a kötelező oltást, pedig ez döntően az ember veszettség elleni védelmét szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában