Piacmustra

2024.02.08. 06:55

Több mint 3500 a sütnivaló kilója az újvárosi piacon - fotókon a kínálat

Sütnivaló kolbász, friss májas- és véres hurka, töpörtyű, mangalicasonka és tokaszalonna. Ezek a slágertermékek vármegyénk piacain ebben az időszakban. Mind közül az újvárosi öregpiacot választottuk mustránk helyszínéül. Ottjártunkkor Tomasik Tibor standján is hatalmas választék fogadott.

Wágner Zsanett

Tomasik Tibor jóvoltából füstölt illat terjeng az újvárosi piacon

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ha szerda, ha szombat, akkor piacnap. Legalábbis ezt gondolnánk, bár nem ezt tapasztaljuk, amikor leparkolunk Újvárosban. A megszokottnál kevesebb az árus, jóllehet, korán van még a kipakoláshoz. Év elején csak a füstölt húsnak áll jól a hideg. Nem is ér csalódás: most a malacságok uralják a piac külső részét.

A vértesszőlősi árus, Tomasik Tibor jóvoltából füstölt illat terjeng az egész piacon. Jól megfér nála egymás mellett a disznósajt, a csécsi szalonna és a házi készítésű kenőmájas is. A füstöltek 2300 és 3500 forint között kaphatóak.

Vizi Istvánt, mint törzsvendéget kaptuk lencsevégre, füstölt kolbász vásárlása közben. Szerinte vajas kenyéren nincs párja a kolbászkarikáknak.

– Májas és véres hurka, kolbász, disznósajt és csécsi szalonna – ez most a sorrend a füstölt áruknál Tomasik Tibor szerint. A vértesszőlősi eladó úgy látja, nagyon keresett a házi készítésű kenőmájas is, bár a titkos receptről nem tudtunk meg többet, csak azt, hogy a fűszerezésen sok múlik.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, a mennyiséget kell eltalálni, hogy ne legyen túl kevés, de sok sem

– titokzatoskodik. Ő szerdai mustránkkor egy 120 kilós sertés húsát árulja, amit a hét elején vágtak. 

A füstölt sonka 4800 forintos kilós árával megegyezik a kolozsvári szalonnáé. A tokaszalonna és a csemege szalonna 300 forinttal olcsóbb. A hurka 2300-3000 forint között kapható a piacon, a sütőkolbász 3600, a disznósajt 3500, de 3800 a csécsi szalonna is.

A kulen, vagyis a darált sertéshúsból készült ízesített kolbász kilós ára 8000 forint, a töpörtyű 5200. A mangalica szalonna és sonka 7000 forintos áron mozog.

A piac kinti árusai között tetten értünk egy Valentin napra készülőt is – Bokros Károly személyében. Emberemlékezet óta árul vágott virágot. Évtizedes eladói múltjával kevesen vehetik fel a versenyt.

piac Bokros Károly matuzsálemnek számít: 40 éve árul virágot
Bokros Károly matuzsálemnek számít: 40 éve árul virágot
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Vázákban sorakoznak nála a rózsák, amik vörös, sárga és fehér színekben pompáznak. Az ártáblán nem fogott vékonyan a kréta: 800 forintot kér egy szálért. A tulipánokat 300 forintos áron kínálja. Ennél 50-el kell többet fizetnünk a szegfűért, ami egyenesen Kolumbiából érkezett. Mézei és előre csomagolt élelmiszerei is vannak.

A csarnokban most az igazi zöldség- és gyümölcspiac helyszíne, az árusok ugyanis a négy fal közé menekültek a csípős reggelek elől. Egyetlen stand van, amely a hideggel is felveszi a harcot: Faluvégi Jánoséké. Ők egész évben kint árulnak. Megválogatják, hogy melyik árut teszik ki a hidegnek, vagy éppen a hidegbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában