Szerelem

2024.02.09. 21:23

Tatán tudják a módját: tuti Valentin-napi menü és tippek lánykéréshez, romantikázáshoz

Szerelmesek napja, Bálint-nap, február 14. Sokan sokféleképpen hívják a Valentin-napot, egy azonban biztos: ha valaki ünnepli, akkor érdemes megadni a módját. A Malom és Kacsa séfje, Tóth Tivadar elárulta, hogy ők mivel készülnek az ünnepre, és hogyan lehet tökéletes az otthoni romantikázás is.

Kemma.hu

A közelmúltban a Kemma.hu podcastjában mesélt arról Tóth Tivadar, a Malom és Kacsa séfje, hogy náluk milyen is lesz Valentin-nap. Mint elárulta, több különleges, speciális rendezvényük is van, a szerelmesek napja viszont egyszeri alkalom minden évben. A február 14-i étlap összeállításánál is odafigyeltek arra, hogy különleges legyen a menü, amivel kedveskednek a pároknak.

valentin-nap malom és kacsa szerelem étterem menü lánykérés tóth tivadar séf
Tóth Tivadar, a tatai Malom és Kacsa séfje elárulta, mitől lesz különleges a Valentin-nap
Fotó: Novotni Á. / Forrás: 24 Óra

Ennek apropóján kérdeztük meg tőle most azt, hogy milyen tippjei, ötletei vannak még a valentinozáshoz, legyen szó akár ételekről, akár lánykérésről.

− Mi az Öreg-tó partján álló bisztró és rendezvényházban négyfogásos menüt készítünk elő. Lesz benne egy klasszikus, füstölt marhanyelv, zöld majonézzel, vaníliás paszternák krémleves, lazac tartárral. A marhanyelvet azért választottam, mert kuriózum, nem nagyon lehet vele találkozni étlapokon, pedig sokan szeretik −tette hozzá a séf, így adódott is az első kérdés. Mi is az a zöld majonéz. Mint megtudtuk, ez petrezselyemolajjal készül. 

Persze a kreativitás nem mehet az ízélmény rovására, a Malom és Kacsa szakácsa is azt javasolja, hogy az intenzív erős ízeket senki se keverje. Ettől viszont el lehet rugaszkodni a megszokott ízektől, ahogy ő, ők is teszik. A vaníliától sem kell félni például. 

Valentin-napi varázs vaníliával, portóival

− Kacsához jó szívvel ajánlom a zellert, az ugyanis vágyfokozó. De a vaníliás fehér káposzta, vagy halhoz cékla és vaníliás krumplipüré is remek választás. A vanília, bár édes hatást kelt ízélményben, nem édesíti meg az ételeket. Mi madagaszkári vaníliát használunk. Egy beszállító hozott belőle mintát még korábban, és be kell valljam, beleszerettem az ízébe − részletezte Tóth Tivadar, aki szerint romantikázni nemcsak a megterített asztalnál lehet.

Gyerytafényes, intimebb Valentin-napozásra ad lehetőséget például a csipegetős sajttál. De például az étcsoki és a portói bor is remek desszert lehet. Együtt olyan lesz az ízük, mint az egyik népszerű csokoládépralinénak. Ha pezsgőzni szeretne a pár, én a szárazat ajánlom, de érdemes megkóstolni az úgynevezett nyers változatát is. Ez a pezsgő nincs megérlelve, friss −  részletezte a séf, hozzátéve, hogy a legegyszerűbb köret is lehet különleges.

A tóparti romantikázáshoz különleges menüt talált ki Tóth Tivadar
Forrás: Malom és Kacsa/Facebook

Náluk lesz a menüben mozzarellás arancini (zsemlemorzsába forgatott rizsgolyó) is. Mint fogalmazott, úgyis szeretünk mindent kirántani, megsütni. Otthon is mformázhatunk golyókat a rizsből, és akár panírban vagy anélkül is kisüthetjük őket, de édesburgonya krokettet is készíthetünk, akár vegán verzióban is, és máris különlegesebb lesz az otthoni vacsora.

Lánykérés a szerelmesek napján

A Valentin-nap persze a lánykérések napja is, sokan teszik fel a nagy kérdést ilyenkor. Van, aki ékszerdobozban nyújtja át a gyűrűt, mások akár el is rejtik. Klasszikus, filmekből is ismert látvány, hogy a pezsgőspohár aljára ejtik az ékszert. A tatai séf szerint ez nem a legjobb ötlet. 

− Könnyen lenyelheti a hölgy, ahogy beleiszik a nedűbe. Szintén nem javaslom, hogy olyan édességbe, desszertbe rejtsük a gyűrűt, amit egy falatra meg lehet enni. Célszerűbb például cupcake-ba, mondjuk epres-csokisba, vagy masszívabb mousse-tortába tenni. Akár kis üzenetet is tehetünk ezek mellé, hogy óvatosan egyél meg − tanácsolta. 

Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház
Tata, Tópart utca 19.
Valentin-nap: A február 14-i, négyfogásos menüt, aperitifet is magában foglaló vacsoraestre még foglalhatóak asztalok, mind a 17 órai, mind a 19:30-as időpontra.
Szállás: A műemlékvédett épületegyüttesben két exkluzív, ízlésesen berendezett apartman várja a szállóvendégeket. Apartmanjaikban szívesen fogadnak négylábú vendégeket is!
Gasztronómia: Klasszikus ízek modern tálalásban, szezonális fogások és desszertkülönlegességek egy helyen.Az ételintoleranciával együttélőknek, tudatos életmódváltóknak, ínyenceknek egyaránt. Itt mindenki jól lakik! A heti menü elérhető a honlapjukon. Az étterem és bisztró rész is kutyabarát.
Programok:  Malom és Kacsa honlapján folyamatos frissülnek a programajánlatok is, de érdemes a bisztró és rendezvényház Facebook-oldalát is követni további érdekességekért, exkluzív tartalmakért. 
Rendezvényhelyszín: Céges rendezvények, esküvők, csapatépítő tréningek ideális helyszíne, páratlan természeti és épített környezetben. 

(Hirdetés)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában