Jegyzet

2024.02.29. 21:00

Szökésben

Érdekes napunk van. Születésnapját ünnepelheti például a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin, aki harmincegy világbajnoki címével sportága eddigi legeredményesebb versenyzője. Talán többen tudják, hogy idei esztendőnk szökőév.

Fenyvesi Károly

A Gergely-naptárat 1582-ben vezették be. Ekkor derült ki, hogy a Julián-naptár szerinti időszámítás mintegy tíznapos késésben van a civil naptár és a csillagászati időszámítás között. Megoldásként XIII. Gergely pápa naptárreformot hajtott végre. Öt év múlva Magyarország is meglépte ezt. Változásként, meghatározott években egy nappal meghosszabbítjuk a februárt, szökőévben 29 napos lesz. Sokan azt hiszik, hogy ez az utolsó a szökőnap, pedig mindig február 24. A varázslatos trükk voltaképpen az, hogy ha kell, mindig dupla lesz a február 23.

A mai csütörtökünk a szökőév toldaléknapja. Ezen is el lehet gondolkodni számolgatva, de nagy felfedezéseket vélhetően kevesen tudnak tenni. A ma embere másként számolgat. A szombaton is dolgozó havibéres munkavállalók például elfilózgathatnak azon, hogy a plusznapon ingyen végzik-e a munkát. Ahol másként osztanak, szoroznak, ott eggyel több napra jöhet a bér. Ugorva egy magasabb szintre, gazdaságunk szempontjából előnyös lehet ez a valahonnan érkezett plusznap, hiszen növelheti a termelést és előnyös hatással lehet a GDP-adatokra. De ez már a számok egészen másik világa. Mi pedig itt vagyunk csütörtökön. Mindenkinek nagyon szép napot kívánok! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában