Önzetlen segítség

2024.02.08. 19:04

Rekord született a bokodi retró véradáson

A téli és a nyári hónapokban rendszerint csökken a véradási aktivitás, a megfelelő vérkészlet biztosításához azonban ilyenkor is legalább napi 1600–1800 véradó segítségére van szükség országszerte. Megyénkben több véradást ösztönző akciót szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közösen, hogy ne legyen hiány egyetlen vértípusból sem.

Wágner Zsanett

Az előre tervezett véradói számnál jóval többen, összesen 45-en vettek részt a bokodi véradáson

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Csorba István volt az egyike azoknak, akiket első véradóként köszöntöttek a napokban, Dadon. Szőke Veronika hívó szavára csaknem 25-en vettek részt a kitelepülésen, de hasonló nagy sikert könyvelhetnek el az Oroszlányi járás másik településén is, ahol a részvételi szám messzemenően túlszárnyalta az elvártakat.

– Az idén először volt véradás Bokodon – mondta Csillag Sándorné, aki 25 éve dolgozik védőnőként a településen és aki azóta szervezi a véradásokat és aki az eddigiektől eltérő módon keltette fel a véradókedvet. – A személyes meghívás mellett telefonon is értesítettem a korábbi véradókat, sőt a közösségi oldalon is próbálkoztam. Facebookon írtam többeknek, de a hagyományos módszert is felhasználtam, vagyis rengeteg szórólapot nyomtattam és osztottam ki – tudtuk meg a siker titkát a bokodi példán keresztül.

Nagy segítség, kis idő alatt
Egy véradás alkalmával 4,5 deciliter vért vesznek le, ezt a szervezet napokon belül képes pótolni. A véradás alkalmával steril vérvételi tasakba, egyszer használatos tű segítségével egy egység teljes vért vesznek le, egy kevés pedig mintacsövekbe kerül vizsgálatokhoz. A véradás nagyjából 30–45 percig tart adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. – Nyáron és télen különösen nagy szükség van a véradókra – tudtuk meg Zigó Janától, a humanitárius szervezet megyei koordinátorától.

Az előre tervezett véradói számnál jóval többen, összesen 45-en vettek részt a bokodi véradáson, amit a művelődési ház felújítása miatt másik helyszínen, a lakótelepen szerveztek meg. Évente 2-3 alkalommal szerveznek véradást a településen. Az önzetlen segítők ajándéka most egy retró szendvics volt, szalámival és tojással, valamint uborkával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában