Példamutatás

2022.06.30. 11:30

Nagy szükség van az életmentő vérre - karjukat nyújtották a tatabányai rendőrök is

Nyáron különösen nagy szükség van véradókra, hiszen a hőség és az üdülések okán csökken az aktivitás. Ezt igazolta az oroszlányi véradás is, amelyre csupán minden második véradó jött el.

Wágner Zsanett

Forrás: police.hu

Nyáron rendszerint csökken a véradási aktivitás, a megfelelő vérkészlet biztosításához azonban ilyenkor is legalább napi 1600–1800 véradó segítségére van szükség országszerte. Megyénkben több véradást ösztönző akciót szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közösen, hogy a nyári hónapokban se legyen hiány egyetlen vértípusból sem. Június 28-án, kedden az Oroszlány térségében élők, június 27-én, hétfőn pedig a rendőrök nyújthatták segítő karjukat.

Eszter Dadról érkezett a június 28-i véradásra, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermébe. Mint mondta, most először feküdhetett a Vöröskereszt véradóágyára, mert alacsony testtömege eddig nem tette lehetővé az önzetlen segítségnyújtást. Mint első páciens, különleges figyelemben részesült, és, mint debütáló, a nap végén értékes puzzle-t nyerhetett a humanitárius szervezet sorsolásán.

Nagy segítség kis idő alatt - Egy véradás alkalmával 4,5 deciliter vért vesznek le, ezt a szervezet napokon belül képes pótolni. A véradás alkalmával steril vérvételi tasakba, egyszer használatos tű segítségével egy egység teljes vért vesznek le, egy kevés pedig mintacsövekbe kerül vizsgálatokhoz . A véradás nagyjából 30–45 percig tart adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. 

Az érkezőknek Tölgyesi Tímea területi koordinátor véradást népszerűsítő ajándékokkal kedveskedett a bejáratnál. Minden vér­adónak gyümölcsöt és péksüteményt kínált, továbbá 10 százalékos kedvezményre jogosító masszázsutalvánnyal mondott előre köszönetet a nemes tettért.

Mint megtudtuk, az intézmény kamaratermébe szervezett véradáson ezúttal alig több mint ötvenen feküdtek vér­adóágyra. Ez éppen a fele a tavaly hasonló időszakban érkezett véradói létszámnak. Ennek egyik oka lehet, hogy nyáron mindig csökken a vér­adói aktivitás a szabadságok miatt. Ellenben éppen ez az időszak, amikor a nyári balesetek miatt nagy szükség van minden vértípusra.

Civil véradás (Fotó: Szakony Attila, Zalai Hírlap)

Jól tudják ezt a Vöröskeresztnél is, ezért véradásra ösztönző akció indításával igyekeznek a fiatalok körében is népszerűsíteni az akciót. Egyebek mellett telefonos megkereséssel. Az elmúlt évek tapasztalata szerint egyre nő a tetovált véradók száma. Különösen a hölgyek körében divatos a száj-, szemöldök- és szemhéj tetoválás, ami azonban fél évre kizárja a véradás lehetőségét. 

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez véradást. Jelenleg az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) szakmai partnereként szerveznek ilyen jellegű rendezvényeket a szervezet munkatársai, önkéntesei és tagjai. Évente több mint 10 ezer véradóeseményen nyújthatják karjukat a donorok, hogy életeket menthessenek meg. 

Adj vért és ments meg három életet! - A történelmi csatákban az egyik legfőbb halálok a kivérzés volt. Kezdetben állatvérrel próbálták az elveszített vérmennyiséget pótolni, de ezek a beavatkozások kivétel nélkül halállal végződtek. Karl Landsteiner a 20. században felfedezte az AB0-vércsoportrendszert, amely világossá tette, hogy mindenki csak a vércsoportjának megfelelő vért kaphat. Amikor vért adunk, háromféle koncentrátumot állítanak elő a levett vérből, ezeket három különböző beteg kaphatja meg, innen ered a szlogen: adj vért és ments meg három életet! Vért adhat az, aki elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 65. életévét, több mint 50 kilogramm a testsúlya, egészségesnek érzi magát. A nők évente négyszer, a férfiak ötször adhatnak vért, két véradás között pedig legalább 8 hétnek kell eltelnie. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában