Testületi ülés

2024.02.16. 15:57

Káptalanfüredi kálvária: a tábor nem eladó, de szerepel az oroszlányi értékesíthető listán

Munkaterv szerinti ülésüket tartották meg az oroszlányi képviselők február 15-én, csütörtökön. A hét napirendből a legfontosabb a bányászváros idei költségvetése volt.

Wágner Zsanett

A főbb számokat a 6 milliárd 937 millió 560 ezer forintos bevétellel és 8 milliárd 453 millió 154 ezres kiadással elfogadták. A terveket a Fidesz frakcióból Gyuga Mihály és Papp Péter Attila nem támogatta, Molnár István pedig tartózkodott. Ennek egyik oka az egyet nem értés volt, hogy a hiányt hitelfelvétellel (543 millió 230 ezer) pótolja az önkormányzat, valamint az előző évi maradvány összeg (972 millió 364 ezer) felhasználásával sem.

Mire fordítja az önkormányzat a 2024-es fejlesztési hitelkeretet? Egyebek mellett a Nyíres dűlő bevezető szakaszának felújítására, a Mindszenti utcai burkolat átépítésére és csapadékvíz elvezetésre. Parkolókat alakítanának ki a volt „Sárga tömb” helyén, de korszerűsítenék a közvilágítást is. 
Két óvodánál szigetelik a tetőt (Brunszvik Teréz és a Táncsics Mihály), de lakossági igény alapján fedett buszvárót építenek „Táncsics Mihály út” megállóhelyre, illetve a Kagyló utca elején az „Erőműi-tópartra”. A hitelből 15 új játszótéri eszköz érkezik és a Táncsics udvari nagy játszótérre telepítenek egy ivókutat. Ezenkívül több helyszínen lesznek napvitorlák, és egyebek mellett tervezik a Hunyadi főzőkonyha helyiségeinek járólapozását, csempézését is.

Személyeskedéstől sem volt mentes a közgyűlés. Papp Péter Attila a helyi média juttatásait és a városvezetői autók indokolatlanul magas létszámát kifogásolta. Szerinte hatalmas összeget fordít az önkormányzat az oroszlányi televízióra. Lazók Zoltán (OLPK) városvezető elmondta, az Oroszlányi Médiacentrum 2017-ben indult, több mint 55 millió forintos éves költségvetéssel, ami mára meghaladja a 68 milliót. Szerinte ebből kiderül, hogy csupán 22 százalékos díjemelés történt az infláció ellenére.

Közvilágítás fejlesztésére 100 milliót, útberuházásokra 254 milliót, környezetrendezésre és parkolóépítésre 50 millió 800 ezret különítettek el, új városi buszmegállók jönnek majd létre 25 millió 400 ezerből. Korszerűsítik Oroszlány Város Óvodáit, energetikai megújításra több mint 43 milliót szántak.

Gyuga Mihály (Fidesz-KDNP) nem tudott szó nélkül elmenni, hogy szerepel a káptalanfüredi ifjúsági tábor az értékesíthető önkormányzati vagyon elemei között. Lazók Zoltán elmondta, nem célja a Balaton melletti önkormányzati vagyon értékesítése. A terület több mint 136 milliós kikiáltási áron szerepel az előterjesztésben. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő évek óta harcol a tábor megmentéséért, kormányzati támogatást is szerzett volna, azonban erre nem kapott felhatalmazást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában