Jegyzet

2024.02.13. 21:00

Hamvazószerda

Talán sokak gondolatainak körében ott él még, hogy ma van húshagyó kedd. A farsangi időszak utolsó napja, a hamvazószerda előtti nap. A hagyomány szerint ma lehet utoljára húst enni, mielőtt elkezdődik a böjt. Nézzük a részleteket! A böjtölés lényege az, hogy kevesebbet eszünk, iszunk, mint amennyi jólesne. Több fajtája, illetve célja van. Az évszázados gyakorlatra visszatekintő vallási böjtöket meggyőződésből, meghatározott időszakban, szigorú, vagy lazább előírások szerint végzik. Míg ezek szabályai általában mentesek a túlzásoktól, addig a fogyókúra, vagy méregtelenítés céljából alkalmazott böjtök gyakran szélsőségesek. Némelyikük akár az egészségre is káros lehet. A hamvazószerda a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdő napja, negyven hétköznapot számlálva előzi meg húsvét vasárnapját. A szerdával azt hiszem nincs nagy gond. A hamu onnan jön képbe, hogy az őskeresztények a XII. századtól hamut szórtak a fejükre egy-egy egyházi szertartás részeként. A húshagyó kedd is egyszerű fogalomnak tűnik első körben. Napja már nagyon régen pontosan rögzített eleme nagyon sok nemzet, ország kultúrájának. A gondok, meglepő módon, a hússal lehetnek. Hozzáértők szerint, tizenhat év múlva az elfogyasztott rántott szeletek több mint fele nem élő állatból származik majd. Műhús lesz. Ez a gasztronómia világa. A vallási hagyományok gyökerei ennél azért mélyebben vannak. A húshagyó kedd talán megmarad. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában