Európa Ifjúsági Főváros

2024.02.07. 12:16

Államtitkárral egyeztetnek a tatai fiatalok az Európa Ifjúsági Főváros pályázatról

Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár találkozott a tatai fiatalokkal, hogy meghallgassa terveiket a Tata Európa Ifjúsági Főváros pályázatával kapcsolatosan.

Kemma.hu

Tata Város Önkormányzata meghívására Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár érkezett Tatára. A Piarista Rendházban 10 órakor kezdődött az a találkozó, ahol megismerkedhet Tata Európa Ifjúsági Főváros pályázata fő vonalaival, valamint találkozik az ezt képviselő fiatalokkal és döntéshozókkal. A találkozóra meghívást kapott Bencsik János országgyűlési képviselő, Popovics György, Komárom-Esztergom Vármegye elnöke, és a helyi ifjúsági szervezetek tagjai. 

Az Európa Ifjúsági Fővárosa pályázatot a strasbourgi Európa Tanács mellett működő Európai Ifjúsági Fórum hirdeti meg minden évben. A pályázat célja a fiatalok helyi közéleti szerepvállalásának, részvételének ösztönzése és az európai identitás erősítése. Minden alkalommal egy új európai város kap lehetőséget arra, hogy egy éven keresztül bemutassa innovatív ötleteit, projektjeit és tevékenységeit, amelyekkel felerősíti a fiatalok hangját, és új, ifjúsági szemléletet visz az adott település életének minden aspektusába. 

A tömegközlekedéstől és az infrastruktúrától kezdve a kulturális és oktatási programokon át a demokratikus politikai döntéshozatalig az Európa Ifjúsági Fővárosa cím arra hívja fel a városokat szerte a kontinensen, hogy gondolják át, hogyan kapcsolódnak a fiatalokhoz és hogyan vonják be őket. A jelentkező önkormányzatokat és a résztvevő ifjúsági egyesületeket arra ösztönzi a háromfordulós pályázat, hogy mutassanak be egy olyan, sokoldalú programot, amely rávilágít az ifjúság részvételére vonatkozó elképzeléseikre és azokra a tervekre, amelyekkel jobb környezetet kívánnak teremteni a fiatalok számára a városukban.

A cím eddig több mint 12 ezer esemény megvalósulását tett lehetővé a győztes városok számára, amelyek több mint 14 ezer önkéntest mozgósítottak és több mint 80 millió eurót fektettek be az ifjúságba az évek alatt. 

Rigó Balázs, Tata ifjúságért felelős alpolgármestere elmondta, hogy a város számára külön apropót szolgáltat, hogy 2027-ben éppen 300 éves évfordulója lesz annak, hogy a török kiűzését követően az Esterházy-család birtokába került Tata és környékbeli települések sora, és megkezdődött a település történetének második aranykora. 

– Hiszünk abban, hogy ez a jubileum alkalmat kínál arra, hogy felidézzük: egy válságos helyzetet, sőt, szinte teljes pusztulást követően is van lehetőség a megújulásra, az építkezésre, egy olyan közösség és hely megformálására, amely évszázadok múltán is életképes. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha az ott élők társadalmi helyzettől, kortól, nemtől, vallási, politikai és etnikai hovatartozástól függetlenül felelősséget vállalnak és együttműködnek a közös ügyért, településük jövőjéért – magyarázta az alpolgármester. 

Hozzátette: „...ezért az eseménysor gondolatiságát az „Emlékezz! Gondold újra! Kezdd újra!” hármas jelszóval, illetve annak angol megfelelőjével foglaltuk össze: „REmember! REthink! REstart!”. Ehhez kapcsoltuk a fiatalok megszólítását célzó felhívásunkat is: „Válj a részesévé! Gondolkodj! Kezdd el!”, azaz „GET involved! GET to thinking! GET started!”

Ezek köré a gondolatok köré kívánjuk felépíteni programunkat, melynek fontos részét képezi a lokális identitás megerősítése, a helyi fiatalok minél szélesebb körű bevonása a településünk jelenével és jövőjével kapcsolatos ügyekbe és azokról szóló döntések alakításába, a fiatalok önismereti, önértékelési és önfejlesztési készségeinek javítása, az esélyegyenlőség biztosítása, az önkéntesség kultúrájának további erősítése, új, alulról jövő kezdeményezések felkutatása és elindítása – tette hozzá Rigó Balázs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában