Vizes Élőhelyek Világnapja

2024.02.02. 17:25

A vizes élőhelyeket ünnepelték Tatán +fotók

Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából tartottak ünnepséget Tatán, a vizek városában.

Goletz-DeáK Viktória

A tatai gyakorlat jó példa lehet a többi város számára is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Az eseményt az Agrárminisztérium, a tatai önkormányzat, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága közösen szervezte. 

A résztvevőket többek között dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a vizes élőhelyeknek az állapota alapja és kiindulópontja az emberi jóllétnek az ökoszisztémának, a szolgáltatásoknak amelyek bennünket éltetnek.

– A Kárpát medencében néhány száz évvel ezelőtt egy vízi világot láttunk, ma pedig a leginkább sérülékenyebb és eltűnőben lévő élőhelyek között kell említsük a vizes élőhelyeinket. De világszerte is hasonló a kép. Az utóbbi háromszáz évben mintegy nyolcvan százaléka semmisült meg a vizes élőhelyeknek világszerte. Ez a folyamat csak erősödik. Az utóbbi ötven évben további harmincöt százalékot vesztettünk – mondta az államtitkár, aki szerint az állami természetvédelemben mindent megtesznek a vizes élőhelyek védelmében. 

Az ünnepségen beszédet mondott Bencsik János országgyűlési képviselő is, aki szerint példaértékű a tatai vizes élőhelyek védelme, hiszen itt a környezetvédők és a gazdasági érdekeltségek közösen tesznek a környezetükért.

– A tatai medence példája azt mutatja, hogy aprólékos munkával, egymás kölcsönös meghallgatásával, a szempontok, az érdekek figyelembevételével mérlegelésével, lehet olyan döntéseket hozni, amely a fenntartható együttélési keretrendszert tudja garantálni. Ha valaki ugyanezt az utat próbálja járni, annak érdemes ide ellátogatni, mert láthatja azt, hogy itt egy városi szövetben helyezkednek el azok a természeti erőforrásokat, szolgáltatásokat nyújtó természetes, vagy természetközeli élőhelyek, amelyeket különböző egyezményekkel, meg törvényekkel védünk – fogalmazott az országgyűlési képviselő. 

Michl József, Tata polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a kollégáival tanulni mentek az ünnepségre. Hiszen Tatán rengeteg környezeti érték van, amit meg kell védeni. 

– Szeretnénk mindenkitől tanulni és tovább gazdagodni abban a tudásban, ami ennek a gyönyörű teremtett örökségnek a működtetésében, fenntartásában, megvédésében tovább segít minket – mondta a város vezetője. 

Túrát is szerveztek
A rendezvényen több előadás is elhangzott. Többek között szó volt arról, hogy az élővilág sokfélesége és működése az emberiség jólétének az alapja. A résztvevők megismerhették a vizes élőhelyek védelmét a Duna – Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. Illetve bemutatták Tata példáját, hogy a gyakorlatban hogyan védi vizes élőhelyeit. Délután pedig a szakemberek vezetésével saját szemükkel is megnézhették az Öreg-tó, illetve a Fényes-tanösvény csodálatos élővilágát, természeti kincseit. Illetve a tatabányai, Vízbányába is leereszkedhettek, ahonnan többek között Tata is kapja az ivóvizét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában