Program

2024.02.07. 20:24

A régiós svábbál az együvé tartozás ünnepe is

Régiós svábbál, kórustalálkozó és farsangi bálok várták a vármegyeieket hétvégén.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Vármegyei Német Önkormányzatok Szövetsége, a Tarjáni Német Nemzetiség Önkormányzat és a Tarjáni Német Nemzetiségi Egyesület szervezésében újra sramlizenétől volt hangos a tarjáni sportcsarnok. Az ünneplő közösséget Klinger Tamás, a település polgármestere, valamint dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző köszöntötte.

A tarjáni, régiós svábbál ismét örömteli és megható pillanatokat tartogatott a több száz vendégeknek a helyi sportcsarnokban szombaton. A rendezvény az együvé tartozás, a közös történelem és az összefogás ünnepe is, amely a hazánkba telepített svábokat immár évszázadok óta összeköti és elismerésre méltóvá teszi. 

Mindenki jól érezte magát a bálban
Forrás: Facebook/Bánhidai Baráti Kör Egyesület

A svábbál nem csak a sváb zenét kedvelő tarjániaknak, hanem a vármegye településein élő németajkú közönségnek is szólt. Az előkészületekbe és a programokba az összes helyi egyesület és intézmény bekapcsolódott. A sikeres rendezvény hozzájárult a sváb identitás megőrzéséhez, a sváb zenei hagyományok ápolásához, ezáltal a magyarországi németség önazonosságának megőrzéséhez, kultúrájának ápolásához. A zenét a Szomorer Jungs és a Tarianer Spitzbuam szolgáltatta, a sváb ihletésű vacsorát pedig a tatai Pikant étterem biztosította. 

Másnap, február 4-én a tarjáni dalkör szervezésében sváb kórustalálkozón vehettek részt az érdeklődők, amelynek szintén a sportcsarnok adott otthont. A generációról generációra öröklődő dallamok, valamint a jó hangulat mellett szintén nem hiányozhattak a helyi sváb sütemények sem. Érkezett a Rosmarinchor Győr, a Pilisborosjenői Dalkör, a Soroksári Vegyeskórus, a Szekszárdi Kórus, a Soroksári Férfikórus, a Kecskédi Dalkör, a Gannai Asszonykórus, továbbá a Dunabogdányi Dalkör. A találkozó fénypontja ezúttal is a közös éneklés volt. 

A Puskin Művelődési Házban a Tatabánya Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szlovák farsangi batyus bálra invitálta az érdeklődőket. A remek hangulatú rendezvényen fellépett a Cantry Branch, a Bánhidai Szlovák Dalkör, valamint a Tardosi Gerecse Dalkör. A Vértes Expressz Zenekar gondoskodott az est további jó hangulatáról.

Vármegyeszerte farsangolnak
Vértessomlón szintén szombaton tartották a már hagyományossá vált farsangi svábbáljukat. A helyi sportcsarnokban a legkisebbektől a legidősebb korosztályig összegyűltek a településen és környéken élők. A Vértessomlói Német Nemzetiségi Tánccsoport ifjúsági csoportja is színpadra lépett. A jó hangulatról az 1996-ban alakult mányi Die Eber Kapelle zenekar gondoskodott. A bál batyus jellegű volt, éjfélkor tombolahúzással színesítették az estét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában