Ez volt 2023

2024.01.08. 15:29

Visszatekintő: a hónap, amikor az igazi Mikulás járt vármegyénkben

2023-as sportos visszatekintőnkben ezúttal decembert idézzük fel.

Kemma.hu

Szent Borbála előtt hajtottak fejet

Szent Borbála-napi ünnepséget tartottak pénteken délután a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Jó szerencsét! – ez az egyszerű, de mély jelentést hordozó köszöntés nagyon sok család imája volt évtizedeken keresztül. Most ezzel az egyszerű köszöntéssel üdvözölték a bányászok védőszentje, Szent Borbála napja alkalmából a tatabányai kórházban a megemlékezőket. Egykori bányászok és leszármazottjaik érkeztek, hogy leróják tiszteletüket a bányászok védőszentjének, aki felé egykor megannyi imájuk szólt. Aki megvédte családjukat a sötét mélyben is. 

Az eseményen többek között részt vett dr. Kancz Csaba főispán, Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Balogh Csaba, a tatabányai Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve dr. Dombi J. Péter, a tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója. 
– Az első csille szén, az első bányakórház, az első baleset, vagyis a közös múlt, a közös jelen megidézésére jöttünk össze ma a kórházban, Szent Borbála tiszteletére. Vajon milyen furcsa értéke a rendnek, hogy amikor az épület védő falai között álló szobor mellől balra kitekintünk a szabadba, bányászcsalád szobrát látjuk: édesanyát gyermekével és a lámpást tartó, a szeretteit óvó, erős bányász apát. Mert bár ma Szent Borbálát ünnepeljük, de ezzel együtt a bányászat misztériumát is, a veszélyességét, a folyamatos aggódást a föld alatt dolgozókért – mondta köszöntőjében dr. Dombi J. Péter, a tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója. Hozzátette: igazából mi magunk vagyunk a védőszentek: a hétköznapi család, a feleség, a környezet. Ők a Szent Borbálák. 

 

Bábolnára látogatott az igazi finn Mikulás

Nem mindennapi kalandban volt része a bábolnaiaknak, a települést is érintette ugyanis a finn Mikulás magyarországi látogatása. Joulupukki mintegy két órát időzött Bábolnán, szaloncukrot osztott, fotózkodott és meghallgatta a gyermekek énekét. Már fél hat körül sokan gyülekeztek a bábolnai szabadidőközpont előtti területen, ahol díszes, műhóval is ellátott színpad várta a finn Mikulást. A várakozás ideje alatt forralt bort, forró teát és zsíros kenyeret is lehetett fogyasztani, valamint a helyi termelők portékái közül is válogathattak a rendezvény résztvevői. 

Ekkor a Nagyszakállú már javában járta a települést a Kopi-Trans Kft. kamionjával, az út mentén rengeteg kisgyermek várta, hogy megpillanthassa a Lappföldről érkezett vendéget. Joulupukki nem sokkal hat óra után érkezett meg a látványosan feldíszített kamionon, amelyet egy fényfüzérekkel ellátott tűzoltó is kísért. A hangulat ekkor már a tetőfokára hágott, nem csupán a gyerekek, a felnőttek is igyekeztek minél közelebb kerülni a Mikuláshoz. Joulupukki és kísérete lelkesen integetett a bábolnaiaknak, majd finn nyelven köszöntötte a kicsiket. 

– A gyerekek szeme úgy csillog, mint karácsony éjszakáján az ég – mondta. – Legmelegebb üdvözletemet hozam el nektek a hideg Lappföldről. Fontos tudnotok, hogy minden gyermek jó, rossz gyerekek nincsenek, csak rosszabb napok. Törődjetek másokkal és öleljétek át egymást! 

 

Újabb Leopárdok érkeztek a tatai dandárhoz

A tatai dandár alakulóterén egymás mellett sorakozva, békésen álltak a Magyar Honvédség legkorszerűbb harcjárművei. Mint arról korábban beszámoltunk: a Klapka György 1. Páncélosdandárba megérkeztek múlt héten az első Leopard 2A7HU harckocsik. A napokban pedig megérkezett a Leguan 2HU hídvető és Wisent 2HU műszaki vontató is. A nagyvasak ünnepélyes átadóját csütörtökön reggel tartották a laktanyában. 
Az eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, Ralf Ketzel, a harckocsikat gyártó német cég, a KMW-NEXTER Defense Systems vezérigazgatója, dr. Kancz Csaba főispán, illetve Bencsik János országgyűlési képviselő is. 
A miniszter köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország békéjének és biztonságának egyetlen valós záloga csakis egy ütőképes hadsereg lehet. Egy megújult, modern eszközökkel bíró, bátor katonák alkotta, összetartó közösség. 

– A mai nappal új időszámítás veszi kezdetét hazánk haderejében. A Magyar Honvédség képességfokozása új szintre ért, haderő-fejlesztési programunk egyik koronaékszere érkezett Tatára. A Leopard 2A7 harckocsi korunk egyik legmodernebb és legütőképesebb, a világ élvonalába tartozó harckocsija – mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: a szerződésnek megfelelően 2023 és 2028 között 44 Leopard 2A7HU, 5 WiSENT 2HU műszaki mentő jármű és 3 Leguan 2HU hídvető, illetve a hozzájuk kapcsolódó tartalék alkatrészek, speciális eszközök és szimulátorok érkeznek Magyarországra. 
A köszöntők után a német cég vezérigazgatója jelképesen átadta a harckocsik kulcsát a miniszternek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában