Szent Borbála

2023.12.01. 19:57

A védőszentre emlékeztek a tatabányai Szent Borbála kórházban +FOTÓK

Szent Borbála tiszteletére tartottak megemlékezést a tatabányai Szent Borbála kórházban, a szent szobra előtt.

Goletz-DeáK Viktória

Dr. Kancz Csaba főispán és dr. Dombi J. Péter, a tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója is virággal rótta le tiszteletét

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Jó Szerencsét!

– ez az egyszerű, de mély jelentést hordozó köszöntés nagyon sok helyi család imája volt évtizedeken keresztül. Most ezzel az egyszerű köszöntéssel üdvözölték a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának napján a tatabányai kórházban a megemlékezőket. Egykori bányászok és leszármazottjaik érkeztek, hogy leróják tiszteletüket az anyának, aki felé egykor megannyi imájuk szólt. Aki megvédte családjukat a sötét mélyben is. 

Az eseményen többek között részt vett dr. Kancz Csaba főispán, Szücsné Posztovics Ilona polgármester, Balogh Csaba, a tatabányai Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve dr. Dombi J. Péter, a tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója. 

– Az első csille szén, az első bányakórház, az első baleset, vagyis a közös múlt, a közös jelen megidézésére jöttünk össze ma a kórházban, Szent Borbála tiszteletére. Vajon milyen furcsaértéke a rendnek, hogy amikor az épület védő falai között álló szobor mellől és balra kitekintünk a szabadba bányászcsalád szobrát látjuk: édesanyját gyermekével és a lámpást tartó, a szeretteit óvó, erős bányász apát. Mert bár ma Szent Borbálát ünnepeljük, de ezzel együtt a bányászat misztériumát is, a veszélyességét, a folyamatos aggódást a föld alatt dolgozókért – fogalmazott köszöntőjében dr. Dombi J. Péter.

A tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója hozzátette: igazából mi magunk vagyunk a védőszentek: a hétköznapi család, a feleség, a környezet. Ők a Szent Borbálák. 

Az is egyfajta aggódás volt, amikor létrehozták a bányászkórházat. Egymást védtük akkor is, és igyekszünk egymást segíteni a mai napig. Ez igazából egy nagy család, amiben él a hitt, a remény és a szeretet a közösség ereje, és tisztelet a bányászoknak. A közös múlt és a közös jelen kötelez minket

– tette hozzá a főorvos. 

Balogh Csaba, az alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a tatabányai bányászattal szinte egyidős az a törekvés, hogy óvják, gondozzák és ápolják a bányászokat. 

– Szinte valamennyi megemlékezés szól arról, hogy a bánya társaságnak már a kezdetekben fontos érdeke volt a bányamunkások megfelelő egészségi állapota. Elhatározták, hogy az aknaüzemek mellett orvosi , segítségnyújtási lehetőséget, rendelőt kell létesíteni – kezdte beszédében az elnök, aki hozzátette, hogy 1995 júniusában, tartották a tatabányai kórház névadóját, és akkor kapta a bányászat védőszentjének, a Szent Borbálának a nevét. Akkor szentelték fel a szobrot is, ami előtt azóta is minden évben összegyűlnek tisztelegni. 

Az eseményen áldást mondott Gedő Attila, a Szent Mihály plébánia esperese. Majd az ünnepség végén a résztvevők egy-egy szál virággal rótták le tiszteletüket Szent Borbála szobra előtt. Végül az ünnepség zárásaként elénekelték közösen a bányászhimnuszt. 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Szent Borbála Kórház egyik sikersztorija a kis Borbála, akinek az akinek az anyaméhben megmentették az életét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában