Jegyzet

2024.01.19. 21:00

Mekkora erő van egy törékeny lányban?

Szent Margit a középkori Magyarország egyik legcsodálatosabb szentje.

Kemma.hu

Gyakran emlegetjük, ha másként nem, a róla elnevezett Margit-sziget kapcsán. Január 18-a Árpád-házi Szent Margit ünnepe. Története számomra ismerősen cseng, hiszen tavaly októberben a Keresztény Hét programján állították színpadra Szent Margit újabb legendáját. Meghatározó élmény volt. 
A 13. század Magyarországára visszarepítő krónikák szikár, száraz közléssel tudatják, hogy ki volt: apja, IV. Béla Margitot már születésekor szentnek szánta a tatároktól elszenvedett vereség miatti kétségbeesésében. Margit korán elkötelezte magát az Isten szolgálatára, és szigorú aszkétikus életet élt. Fiatalon pestisben halt meg. 
Számos csoda és gyógyulás fűződik nevéhez. Halála után nem sokkal boldoggá avatták, szentté azonban évszázadokkal később, 1943-ban. Sokan példaként tekintenek rá, aki az önzetlen segítés és a hit erejével hagyott mély nyomot a történelemben. Mikor egy picit bekukkantunk a száraz tények mögé, megláthatjuk a fiatal nőt, akinek a hite megingathatatlan, s hatalmas belső tartásról tett bizonyságot. A KÉSZ előadásán értettem meg, ahol gimnazista, tizenéves fiatalok elevenítették meg. Ahogy láttatták élete történetét, még több kérdés merült fel bennem. Mekkora erő van egy törékeny lányban? S ezt az évszázadok ezelőtt élő szentre és az őt megtestesítő fiatal gimnazistára is értem. S.G.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában