A hősök köztünk járnak

2024.01.20. 11:27

Megszólalt a tatabányai vasútállomáson történt drámai életmentés egyik főhőse

A fiatal lány gyors reakciója esélyt adott a betegnek az életre. Nemcsak Alexandra volt jókor, jó helyen, hanem a 21 éves Réka is, aki a vonatra várakozott, amikor az eset történt. Azonnal segítséget hívott és együttműködött a mentésirányítással.

Kemma.hu

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, hétfőn egy idős férfi lett rosszul a tatabányai vasútállomáson. Egy 17 éves arra járó lány, Juhász Alexandra megkezdte a mellkaskompressziót a mentő érkezéséig.

A fiatal lány gyors reakciója esélyt adott a betegnek az életre. Nemcsak Alexandra volt jókor, jó helyen, hanem a 21 éves Réka is, aki a vonatra várakozott, amikor az eset történt. Azonnal segítséget hívott és együttműködött a mentésirányítással.

– A 14:44-es vonattal szerettem volna felmenni Budapestre, a tatabányai nagyállomáson várakoztam. Az egyik padnál ült két fiatal, mellettük egy idős bácsi állt, aki egyszer csak rájuk ájult és elkezdett rázkódni. A két fiatal felállt alóla, és amikor láttam, hogy elmennek onnan, akkor mentem oda és kérdeztem, hívtak-e mentőt. Miután mondták, hogy nem, azonnal tárcsáztam. A diszpécser átkapcsolt a helyiekhez, és közben megérkezett a vonat. Nagyon sokan felszálltak, egy lány maradt velem, akit még korábbról ismertem – emlékezett vissza Réka lapunknak.

– Akkor kezdtünk el bármit is csinálni, amikor a diszpécserrel hívásban voltunk, azt tettük, amit mondott. Nem mertünk előtte semmit sem, nehogy azzal ártsunk a férfinek. Két negyvenes úr odajött segíteni, hogy megfordítsuk a férfit, mert arccal ájult a padra. Utána a földre tettük, és amikor megadta az engedélyt a diszpécser, hogy mellkaskompressziót végezzünk, akkor hirtelen megérkezett a 17 éves lány, aki mondta, hogy majd ő ezt csinálja. 5-6 percig, a mentők érkezéséig végezte is.

A két lány gyors reakciójának köszönhetően életben maradt az idős férfi.

– Nagyon szerencsés volt a helyzet, mert időben hívtuk a mentőt és időben elkezdték az újraélesztést is. Annyit mondtak még nekünk a rendőrök, hogy stabilizálták a férfi állapotát, de ennél többet nem tudunk.

Réka korábban részt vett egy Legyél Te is Hős! képzésen.

– Mintha lassított felvételben láttam volna azt a pár pillanatot, mialatt az eset megtörtént. Utána láttam, hogy az emberek lefagynak, majd eltűnnek. Az volt bennem rögtön, hogy cselekedjek. Az volt az egészben a legfrusztrálóbb, hogy valaki nagypapájának vagy férjének vagy bármelyik családtagjának az élete az emberi jóhiszeműségen múlott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában