Előadás

2024.01.14. 11:45

Hook kapitányt, a Disney mesevilágot és a Kung Fu Pandát is színpadra vitték az oroszlányi fúvósok +fotók

Elképesztően indították az évet a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar tagjai: ritmusos indulóval kezdtek, később az USA egyik államába repítették a közönséget, de a sörfesztiválok hangulatát és a kínai hangszerek sokszínűségét is elhozták a bányászváros színpadára. Az is kiderült, a ChatGPT segített nekik egy zenemű kutatásában.

Wágner Zsanett

Igazán varázslatosra sikeredett a koncert

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Napokkal a szombati koncert előtt elfogyott az összes belépő a bányász fúvósok fellépésére, ami egyértelműen jelezte, nagyon kedvelt az oroszlányi zenekar a közönség körében. A zenészek meg is tettek mindent annak érdekében, hogy rászolgáljanak a közönség megelőlegezett bizalmára, bár ez Román Géza és Záray Viktor vezénylete mellett nem is volt kérdés. 

A koncert Erkel Ferenc Hunyadi indulójával kezdődött és a több mint kétórás koncert alatt egészen távoli tájakra is elutazhatott a közönség a zenészek jóvoltából. Később, Jacob de Haan Oregon című szerzeményét is színpadra vitték, ami méltó folytatása volt az előző ritmikának. Hallhatóak voltak még Albert Brunner és Jaguar akkordjai, aminek alaposan utánajártak az oroszlányi fúvósok. A felkonferálásból kitetszett, hogy kevés sikerrel jártak a kutatásban, ezért a modern kor eszközét hívták segítségül. A mesterséges intelligenciát kérdezték, a ChatGPT pedig hasznos információkat szolgáltatott az idén 80. születésnapját ünneplő együttesnek.

– Nemcsak a zenét és a művészetet ünnepeljük, hanem egy különleges évfordulót is – kezdte hivatalos évadnyitó beszédét Lazók Zoltán polgármester. A városvezető az idén hetven éves Oroszlányra gondolt, ami 1954. február elsején az akkori minisztertanácsi rendelet értelmében Kazincbarcikával, Keszthellyel és Tatával együtt városi rangot kapott. Akkor – folytatta – egy kedves kis csapat, Rebersák Alfréd vezetésével csaknem egy évtizede próbált szorgalmasan és vett részt a település életét meghatározó kulturális életben.

– Bár eltelt sok esztendő és többen már tabletről nézik a kottát, a zenekar applikációval hangol és az utazásokra sem lovaskocsival indulnak a fiatalok, a céljuk azonban mégsem változott. Elődeikhez hasonlóan az igényes művészeti élet fejlesztését, a fúvószene népszerűsítését tűzték zászlójukra – mondta Lazók Zoltán, aki hisz a sport, a zene és a művészet közösség összekovácsoló erejében nemcsak Oroszlányban, a megyében, az országban, hanem az egész világon is.

– A zene egyetemes jelrendszer, amit mindenki ért. Az is, aki nem tanulta, aki nem volt részese a zeneoktatásnak – ezt már Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőtől tudtuk meg, aki szerint a zene a művészet különleges adománya, a teremtés csodája. Személyes hangvételű beszédében kitért arra is, hogy ami a zene nyelvén elmondható, azt szavakba önteni csak kísérlet lehet.

A köszöntők után Johan de Meij és Gersd Bogner szerzeményei is felcsendültek, utóbbi híres szerzeményeket komponált xilofonra. A két felvonásos koncerten hallható volt még John Williamstől a Highlights from Hook, valamint Hans Zimmer és John Powell szerzeménye, a Kung Fu Panda animációs harcművészeti film slágere is. Végezetül a mesék világából készült egy válogatás, aminek ritmikus változásai okán küszködtek a zenészek a próbákon. Elmondásuk szerint a legnehezebb darabbal készültek, ami az évadnyitó koncertjeiken eddig valaha is hallható lett volna. Remekül vizsgáztak, ugyanis a közönség egybehangzó vastapssal hálálta meg a melódiákat. Többek között Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (Flinstones család), A rózsaszín párduc, a Maci Laci, a Walt Disney, valamint a két örök, de imádnivaló ellenség, Tom és Jerry híres dallamait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában