Szeméthelyzet

2024.01.16. 13:55

Használt fecskendők és halmokban álló üvegek: illegális szemetelőkkel harcolnak Tatán

Több, mint 50 eljárást indítottak Tatán az illegális szemetelőkkel szemben. Sokan a környező településekről hordják át a városba a hulladékot.

Kemma.hu

Tatán egyre nagyobb gondot okoz az illegális szemétlerakás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Rendszeres probléma Tatán, a Bacsó Béla úti lakótelepen, hogy a szelektív szemétgyűjtők környéke tele van hulladékkal. Több száz italos- és befőttesüveg, PET-palack hever a földön, lóg ki a szakadt zacskóból, vagy van dobozokba dobálva, esetleg jobb esetben zsákba kötve a gyűjtőedények köré rakva. De a papírhulladékok sem férnek már a kukákba. Ottjártunkkor a nagy kartondobozok is a szeméttárolók közé voltak dugva, vagy egymásba pakolva várták sorsuk végeztét. A helyiek szerint ez már általános. Kicsit jobb lett a helyzet, miután tavasszal rendbe tették a szelektív kukák környékét és elkerítették, mert így legalább nem kell nézniük, ha elmennek mellette.

kuka tata
A szemetes környéke legtöbbször egy szemétdombhoz hasonlít, ahova sokszor nem a kijelölt hulladékokot viszik: ruhák, bútorok, autóalkatrészek, rossz mikró, de elhullt állat is került már a rakásra
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Azonban a problémát a kerítés és a parkoló rendbetétele nem oldotta meg

Sokan a hulladékgazdálkodót hibáztatják, hogy ritkán viszik el a szemetet, illetve nem szedik össze a kukák melletti üvegeket. Mások a várost hibáztatják, hogy nem oldják meg az évek óta tartó problémát. A Kemma.hu utánajárt, hogy kinek, mi a kötelessége és a feladata. Egyáltalán mi is okozza a fennálló problémát.

Mint arról korábban a Kemma.hu is beszámolt: áprilisban új helyre költöztették és kerítéssel elkerítették a Bacsó lakótelepi szelektív hulladékgyűjtőt. Akkor Rigó Balázs, Tata alpolgármestere elmondta, hogy folyamatos problémát jelent a Bacsó lakótelepen, illetve a Fellner buszfordulónál található szelektívgyűjtők túlterheltsége. A gondot feltehetően a környező településekről behordott, illetve a vállalkozások, cégek által illegálisan kihelyezett hulladékok okozzák.

Mürkl Levente, a hivatal környezetvédelmi és városüzemeltetési iroda vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a szelektívhulladék elszállítása a Vertikál Zrt. feladata Tatán. A családiházaknál havonta két alkalommal ürítik a szelektív szemetet, a tömböknél pedig kihelyezett gyűjtőszigetekhez vihetik a válogatott hulladékot a lakók. A Vertikál munkatársai, a családi házak esetében a megfelelő időben kihelyezett szelektív szemetesek mellé helyezett átlátszó, összekötött zsákban gyűjtött, jól azonosítható, szelektív szemetet is elviszik, ha a korábban kiosztott szelektív gyűjtőedényekbe már nem fér. Azonban, ha valaki csak össze-vissza lepakolja a kukák mellé az üvegeket, dobozokat, az nem feladatuk összetakarítani.

Az illegálisan elhelyezett nem szelektív-, vagy veszélyeshulladékot nem szállítják el

– A Tatai Városgazda munkatársai szokták összeszedni és elszállítani a gyűjtőszigetek körül szétdobált szemeteket, amelyet a tatabányai hulladékdepóniába kell átszállítani. Ebben az esetben az elszállítás és a leadás plusz költségeit is a városnak kell fizetnie – magyarázta az irodavezető, aki azt is elárulta, hogy tavaly több mint ötven esetben indítottak eljárást illegálisan lerakott szemét miatt.

– A város tesz feljelentést illegális szemetelésről a hulladékhatóságnak, akik kikérik a kihelyezett kamerák felvételeit majd lefolytatják az eljárást. A bírság közel harmadtát a város kapja, illetve a szemetelőnek külön ki kell fizetnie a hulladék elszállításának és lerakásának a költségeit is – árulta el Mürkl Levente. Hozzátette, hogy az eljárások alapján kiderül, hogy nem csak tataiak helyeznek el illegálisan szemetet a kukák mellett.

Több száz italos- és befőttesüveg, PET-palack hever a földön, lóg ki a szakadt zacskóból, vagy várja dobozokban végleges sorsát
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Nagy problémát jelentenek azok a kisebb-nagyobb cégek is, akik ahelyett, hogy külön szerződést kötnének a hulladékgazdálkodóval szintén a lakossági gyűjtőkbe pakolják a hulladékukat – szögezte le a szakember. Az önkormányzat a helyzet megoldásának reményében több intézkedést is fog hozni a közeljövőben, azonban a problémát az oldaná meg véglegesen, ha a szemetelők hozzáállása változna meg.  

– A városban van több olyan gyűjtősziget, ahol nincsenek tömbházak. Ezek még korábban a családi házakat szolgálták ki, azonban mióta a háztól szállítják el a szelektív hulladékot szerepük megszűnt. Ezek megszüntetésével és a többi gyűjtőhely bővítésével szeretnénk elérni, hogy megszűnjön a probléma. A város megbízásából például a PET palackokat a hulladékgazdálkodó hetente nem egy, hanem két alkalommal szállítja el. Ezeken túl szeretnénk tájékoztató táblákat is kihelyezni az érintett területekre, amiben felhívjuk a lakosság figyelmét a szemét elhelyezésének szabályaira – tette hozzá az irodavezető.

A kerítésnek köszönhetően ugyan a lakók nem látják a szemétkupacokat, de a helyzet egyre kilátástalanabb az érintett területen
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Ezen felül minden közszolgáltatási szerződéssel rendelkezőnek lehetősége van ingyenesen szinte az összes hulladékfajtának a leadására a tatabányai, az oroszlányi, vagy bármely magyarországi hulladékudvarban. Ahhoz, hogy ne kelljen a szomszédos városba átvinni a hulladékunkat az önkormányzat tárgyalást folytat a MOHU-val, hogy végre Tatán is lehessen hamarosan hulladékudvar.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában