Őrangyal

2024.01.26. 19:54

Ezért nem szabad levenni: oroszlányi életet is mentett már a gondosóra

Minden fontos információ elhangzott a Gondosóra programról az Oroszlányi Nyugdíjas Értelmiségi Klub legutóbbi összejövetelén.

Wágner Zsanett

A kormány által elindított Gondosóra program egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a megadott kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, vagy akár szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program, melyet a 65 éven felüli magyarok teljesen ingyenesen vehetnek igénybe. 

A résztvevők egy csuklón vagy nyakban viselhető eszközt kapnak, amin van egy nagy gomb. Baj esetén ezt kell megnyomni és már jön is a segítség – egyebek mellett ilyen hasznos információk hangoztak el a Kölcsey kamaratermében megtartott klubnapon. Ságiné Kincses Ágnes, az idősek átmeneti otthonának vezetője és Baráth Domonkos, a szociális szolgálta vezetője válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Az óriási érdeklődés mellett megtartott előadáson elhangzott, hogy a szolgáltatás nemcsak az időseknek, hanem a hozzátartozóknak is nagy segítség. Jelenleg egyre többen használják a gondosórát Oroszlányban, és már 32-en igénybe vették a szociális szolgálat jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is.

Tavaly például egy oroszlányi nő a gondosóráján keresztül adott vészjelzést december 20-án 3 óra 27 perckor. A mentőszolgálat, az önkormányzati tűzoltók, valamint Németh Róbert rendőr főtörzsőrmester és Buday Viktor zászlós is a helyszínre sietett, mivel a lakás zárva volt. A járőrök mentek be először, és azonnal észrevették a földön fekvő 75 éves nőt – adta hírül a police.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában