Szenzáció?

2024.01.09. 18:27

Bulvármélység az esztergomi pincében: csak szauna vagy királysír is van a Jókai utca 7-ben?

„Az én kertemben nyugszik IV. Béla király!” Ezzel a hangzatos címmel találkozhattak január első hetében a Metropol olvasói. Azok, akik korábban követték az esztergomi királysír utáni kutatás történetét, némileg meghökkentőnek találhatták a fent említett tudósítást, hiszen a kutatásokról számot adó korábbi terjedelmes cikkek sorozata – melyek az Indexen jelentek meg – ilyet nem állított, csupán vélelmezett.

Pöltl Zoltán

A Jókai utca 7. pinceajtaja mögött állítólag IV. Béla sírja van

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Metropol január 7-én publikált, a romániai Fanny magazinból átvett cikke kapcsán írt tudósításában a cikkíró bemutatja az esztergomi Jókai utca 7. szám alatt lévő család házának udvari szaunájának pinceajtaját, melyről fotót is közöltek, s melyről a cikkíró szerint az ott lakó nagyszülő állítja, hogy mögötte van IV. Béla sírja.

Az évek óta tartó „IV. Béla király sírja utáni esztergomi kutatás”-topic mind szakmai, mind közéleti, mind pedig olvasói körben nagy érdeklődéssel kísért téma volt eddig is, ráadásaul érintve magasrangú tudományos és országos és helyi politikai szereplőket is.

A kutatásról korábban a kutatást végző IV. Béla Kegyeleti Bizottság, illetve az általa felkért és őket támogató szakemberek munkáját elbeszélő Jamrik Levente írt cikksorozatot az Index-en. Jamrik terjedelmes cikkei a különféle új méréstechnológiák – így például földradaros eljárások – mentén mutatták be a vélelmezéseket, melyeket a királysír felkutatására vállalkozó szakmai gárda eredményei szerint tettek. Mérési, kutatási eredményeik először szenzációként tálalták az Indexen, melyre több ismert politikus is pozitívan reagált.

Legutóbb 2023. október 30-án az Indexen publikált írás ugyanakkor már címében is arról számolt be, hogy

Megtiltották a Magyarságkutató Intézetnek, hogy feltárja a templomot, amely IV. Béla sírját rejtheti,

illetve a cikkben egy ponton arról is írnak, hogy

a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Régészeti Intézet a független „IV. Béla Rejtekben Kutatócsoport” 2022-ben bejelentett felfedezésétől már tavaly szeptember 8-án elhatárolódott,

– holott a riportsorozat még az „Orbán Viktor kérésére hivatalosan is elkezdődött a kutatás IV. Béla király sírja után” című cikkel indult 2022. május 23-án, illetve különös, hogy az az MNM határolódott el a kutatási eredményektől, mely életre hívta a kutatócsoportot.

A három éve tartó történet – melyben rendre feltűnnek a szórakoztató jellegű, tudományosságot ígérő elemek – mégsem lép előre annak ellenére, hogy az abban szereplő, egyes laikus szereplői azt állítják, hogy tulajdonképpen csak egy födém vagy fal síkja választja el a kutatókat IV. Béla király sírjának megérintésétől, kvázi, valóságától.

Tudományos erejű ismeretterjesztés legközelebb 2024. márciusában várható, amikor a 2023. szeptemberében e témában tartott, az érintett esztergomi ferences rend által szervezett tudományos konferencián elhangzottak könyvváltozata megjelenik. Addig marad a bulvár, a vélelmezés és a drukk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában