Hagyományőrzők

2024.01.03. 13:05

Betyárok a Turul szobornál: csergetéssel űzték el az ártó szellemet és búcsúztatták az óévet

Immár ötödik alkalommal búcsúztatták csergetéssel az óévet a nagysápi cséphadaró betyárok, akik ezúttal is a tatabányai Turul szobornál gyűltek össze és ostorcsergetéssel elűzték a rossz, ártó szellemet is.

Walczer Patrik

Palotai Attila nagysápi hagyományőrző elmondta, hogy Ceglédtől kezdve Hajdúszoboszló és Balaton-felvidéken át Veresegyházig bezárólag december 31-én az ország különböző pontjain szoktak csergetni. A régi hagyományok szerint jellemzően a pásztorok vonultak végig a falvakon csengőkkel, kolompokkal és ostorokkal, hogy „zajt csapva” elűzzék a rossz, ártó szellemet, emellett elbúcsúztassák az óévet és egyben köszöntsék az új esztendőt.

Csergetéssel űzték el az ártó szellemet és búcsúztatták az óévet a betyárok a Turul szobornál
Az ország különböző pontjain szoktak csergetni december 31-én
Forrás: beküldött

Palotai Attila lapunknak elmondta, hogy a Turul szoborhoz érve előbb meghallgatták a Himnuszt, majd köszöntötte az érdeklődőket, akik közül néhányan szintén ostorokkal érkeztek. A közös csergetés után boldog új esztendőt kívánt mindenkinek, majd az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Érdekesség, hogy a domborzati viszonyok mellett az időjárás is nagyban befolyásolja, hogy mekkora távolságra hallatszik el az ostorcsergetés hangja. Például ha ködös az idő, akkor nem elég, hogy a betyárok a a vármegyeszékhely fölé magasodó Turul szoborhoz mennek fel, nem jut el messzire a hang. A mostani alkalmon a kisebb szeles időnek köszönhetően messzebb is hallani lehetett a csergetést.

Csergetéssel űzték el az ártó szellemet és búcsúztatták az óévet a betyárok a Turul szobornál
A hagyományőrzők már 5. alkalommal űzték el az ártó szellemet és búcsúztatták az óévet a Turul szobornál
Forrás: beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában