Don-kanyar

2024.01.14. 09:45

Bajtársakra emlékeztek, kik őrt álltak a hómezők felett

A Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete 29. alkalommal szervezett megemlékezést a Don-menti csaták során elesett és eltűnt magyar honvédek tiszteletére. Miként minden évben lenni szokott, az evangélikus templom falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg.

Wágner Zsanett

Elhelyezték az emlékezés koszorúit

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. Zs.

Az urivi áttörés napján, január 12-én megtartott eseményen részt vett Lazók Zoltán oroszlányi polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester, dr. File Beáta jegyző, valamint Emődi Ferencné, az Oroszlányi Járási Kormányhivatal vezetője.

Miként a városi honlap is írja, a 81 évvel ezelőtt bekövetkezett nemzeti katasztrófa gyászos végkifejlete ismert: 1943. január 11-én kezdődtek a Don-kanyarban azok a harcok, melyek során a 2. magyar hadsereg kötelékében csaknem 120 ezer katona lelte halálát. A szovjet csapatok harcmódja miatt a foglyok száma aránylag csekély volt, 27 ezerre tehető azok száma, akik haza tudtak térni a frontról. A tragédiát a mai napig is „a második Mohácsként” aposztrofálja a történelem.

– Bajtárs, ki őrt állsz a hómezők felett, miért vagy oly bús, oly szótlan, rideg – emlékezett Péter Dániel az oroszlányi eseményen a doni hősökre a Lengyelországban, a Balti-tenger partján húzódó Tczew településen munkatáborba került Bódog Ernő 1944. december 28-án írott megható soraival. Folytatta: „Tudom nem a tél zord hidege az, mely ajkadra minden mosolyt ráfagyaszt, szülőföldedtől óh, de messze vagy! Szíved, lelkednek néma vágy vagy. Miért vagyok itt? Talán kérdezed, és titkon bosszúra készíted kezed. Eszedbe jut ezer-ezer szenvedés, amelynek ára nincs, ha van kevés… Bajsejtelmek közt járod az utat, aggódó szemeid hazád felé kutat, és ajkad sóhajra nyílik csendesen: Mi van a szeretteimmel otthon, Istenem?”

A rendezvényén végén az evangélikus templom falán lévő emléktáblánál Farkas Etelka lelkész mondott imát a hősökért. Majd a városi és szlovák önkormányzat mellett, civil szervezetek és intézmények képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, mécseseit az evangélikus templom oldalában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában