Állatok

2024.01.01. 17:00

A vízimadarak nyolcvan százaléka az Öreg-tavon maradt újévre

Több, mint egy tucat tűzijátékozót akadályoztak meg a durrogtatásban a természetőrök Tatán szilveszter éjjelén.

Goletz-DeáK Viktória

Nagyon jó a véleményük a tatai tűzijáték tilalom idei betartásáról a természetvédőknek. Musicz László, az MME vármegyei csoportjának tiszteletbeli elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a tilalom bevezetése óta eddig hat szilveszter zajlott, ebből pedig a mostani volt a legjobb. Az Öreg-tavon telelő vízimadarak nyolcvan százaléka elsejére is a tavon maradt. 

– Sajnos voltak akik tűzijátékoztak, de a járőrszolgálat tagjai a hang forrását beazonosítva, szinte azonnal a helyszínre tudtak sietni, ezzel megakadályozva a további durrogtatásokat. Az elkövetők főleg fiatalabbak voltak, akik általában elmenekültek a láthatósági mellényesek elől. A járőrök azonban a nyakukba másztak, nem hagyták őket élni. Idegesítették őket, így inkább tovább álltak, feladtak a tűzijátékozással – mondta az elnök, aki szerint a környező településekről jött be főleg a hang. 

– Felmentünk a Kálváriára, illetve az egész tó körül voltak járőrök. A város peremein, a tiltott zóna határáról, illetve a környező településekről lehetett látni a fényhatásokat. Az enyhe idő, és a délies szél behozta Bajról, Vértesszőlősről a robajokat. Először mi is azt hittük, hogy kertvárosban lövöldöznek, de mikor kimentek a kollégáink ellenőrizni látták, hogy már a városon kívülről villannak a fények – magyarázta a természetvédő, aki szerint a környező tavakról Tatára menekültek a vadludak.

– Jelenleg az Öreg-tó magas vízállása miatt a vadludak nagy része elköltözött a környező tavakra. Azonban ahogy elkezdődtek a durrogtatások az égen több száz, Tata felé vonuló madarat lehetett látni, akik csendesebb helyet kerestek. Elsejére végül a vízimadarak mintegy nyolcvan százaléka maradt a tavon – tette hozzá az elnök. 

A vadludak a sekélyebb vizeket kedvelik, ezért is szeretik nagyon a télen az Öreg-tavat. Azonban az Által-ér áradása miatt most, mintegy 40 centivel magasabb a tó szintje, így csak a nádasokhoz közel vannak sekélyebb részek. Ott azonban már nem érzi magát biztonságba a vadlúd, hiszen a ragadozók könnyebben támadhatnak a fedezékből, mint a tómeder közepén lévő nyílt részen. Musicz Lászlótól megtudtuk, hogy ilyen mértékű téli áradásra az elmúlt 10 évben biztos nem volt példa Tatán. Ezért is egyeztettek már az illetékes Vízüggyel, hogy ha legközelebb áradás várható, előre engedjenek le a tó vizéből, hogy ennyire ne tudjon majd megemelkedni a vízszintje. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában