Pályaorientációs

2024.01.26. 13:28

A vármegyei kormányhivatal több módon is segíti a hátrányos helyzetű álláskeresőket

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett az elsősorban hátrányos helyzetű álláskeresőket célzó, egyben a kkv szektor versenyképességét javító munkaerőpiaci programok sikeres megvalósítására – tájékoztatott honlapján a szervezet.

Kemma.hu

A hatékony foglalkoztatáspolitikai intézkedéseknek feltételei azok a fiatalkori munkanélküliség csökkenését segítő preventív szolgáltatások is, amelyek az egyéni boldogulást, sikeres pályadöntést támogatják, ezért a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály pályaválasztási rendezvényekkel, egyéni- és csoportos pályaorientációs foglalkozásokkal is a lakosság rendelkezésére áll.

2023 őszén, rendhagyó módon, Tatabányán és Esztergomban is megrendezték a Pályaválasztási- és Szakmanapokat, amelynek célja, hogy segítséget nyújtsanak a végzős általános iskolás diákoknak a továbbtanulási lehetőségek felmérésében, szakmaválasztásban, és lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak arra, hogy első kézből, maguktól a munkáltatóktól szerezzenek praktikus ismereteket egy adott szakmáról. A Pályaválasztási- és Szakmanapok sikerét jól jelzi, hogy a két helyszínre, összesen három nap leforgása alatt, csaknem 4000 érdeklődő látogatott el, és több mint 100 kiállító mutathatta be kínálatát.
Mint írják, az időszakos rendezvényeken kívül folyamatosan elérhető pályaorientációs tanácsadással igyekeznek minden igényt kielégíteni a vármegyében, legyen az szülői, iskolai, vagy maga a diák által jelzett szolgáltatási szükséglet.

A sikeres pályaválasztás előfeltétele a kellő önismeret és a megfelelő helyről megszerzett információk. Rendhagyó osztályfőnöki óráinkon önismereti tesztekkel, interaktív előadásokkal, hazai és külföldi ösztöndíj lehetőséggel és praktikus kiadványokkal állnak az általános- és középiskolás korosztály rendelkezésére. Pályaválasztási szülői értekezleteken tájékoztatják a megjelenteket a munkapiac várható alakulásáról, a térség foglalkoztatóinak igényeiről, elvárásairól, az egyes szakmák munkaerőpiaci értékéről.

A közlemény szerint folyamatosan elérhető egyéni pályaorientációs- és karrier-tanácsadó szolgáltatásuk is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában