Megemlékezés

2024.01.25. 12:14

A magyarországi németek elűzetésének emléknapját tartják kis városunk számos pontján

Január 19-e a magyarországi németek elűzetésének és elhurcolásának emléknapja. Ennek kapcsán kérdeztük a tatabányai német nemzetiségi önkormányzat elnökét, Horn-Schamberger Anettet.

Kemma.hu

A felsőgallai betelepítési emlékmű avatásának egy pillanata (archív)

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

– Elődeink 1733 és 1737 között érkeztek Alsó- és Felsőgallára. Az itt élő németeknek volt részük sok rosszban, megpróbáltatásban. A II. világháború után, addigi magyarországi életük legsötétebb korszaka, legnagyobb tragédiája következett el. A német hadsereg háborús és emberiség elleni bűntetteiért az egész német népet, a Magyarországon élő németséget is felelőssé tették. 

Etnikai tisztogatás vette kezdetét Közép-Kelet-Európa országaiban, így hazánkban is. 1946 és 1948 között mintegy 185 ezer magyarországi németet fosztottak meg magyar állampolgárságától, és telepítettek ki Németország különböző területeire. Sokakat a Szovjetunióba hurcoltak el kényszermunkára. 

– Alsógallán a sváb lakosság megmenekült ettől a szörnyű sorstól, s az a bányászatnak volt köszönhető. Felsőgallát sajnos érintették a borzalmas események. 

Ahol valamelyik családtag a bányában dolgozott, lehúzták a kitelepítésre ítéltek listájáról, mivel nagy szükség volt a munkaerőre az ipari termelés újraindításához. 

– Az itt élő svábok a nehézségek ellenére is megőrizték hitüket, új hazájuk iránti szeretetüket, hűségüket. Az évek során az új hazából szülőföld lett, német anyanyelvük mellett egy másodikat is magukénak éreztek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában