Együttérzés

2024.01.21. 18:41

A magyarországi németek elűzésére emlékeztek Tatán

Január 19-én, a Magyarországi Németek Elűzetésének Emléknapja alkalmából szerveztek megemlékezést a Tatai Német Nemzetiségi Múzeumban.

Goletz-DeáK Viktória

Tata város közösségi oldalán számoltak be arról, hogy január 19-én, pénteken a megemlékezést szerveztek a Tatai Német Nemzetiségi Múzeumban. Mint írták, a Magyar Országgyűlés 2012-ben nyilvánította január 19-ét  emléknappá. 1946-ban ezen a napon indult el az első, német nemzetiségűeket szállító szerelvény Budaörsről, Németországba. 

Michl József polgármester, aki az emléknappal kapcsolatos határozati javaslat benyújtói között volt, országgyűlési képviselőként is fontosnak tartotta az emléknappá nyilvánítás ügyét. 

– Európában elsőként Magyarország rögzítette rendeletben ezt az emléknapot, melyben az elűzetés szót szándékosan használjuk, hiszen ezeket a sváb - és egyúttal hosszú ideje itt élő, tehát egyben magyar családokat – egyik napról a másikra elűzték a hazájukból. Éppen ezért kötelességünk, hogy évről-évre együttérzéssel emlékezzünk erre a szomorú eseményre - mondta a megemlékezésen a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában