Kritika

2024.01.20. 08:21

A gladiátorok lázadása

Barry Strauss, a Cornell és a Yale egyetem munkatársa, oktatója az ókori történelem egyik legkülönlegesebb epizódszereplőjének históriáját írta meg.

Kemma.hu

Barry Strauss, a Cornell és a Yale egyetem munkatársa, oktatója az ókori történelem egyik legkülönlegesebb epizódszereplőjének históriáját írta meg. A Spartacus háborúja persze nem elsőként mutatja be a Krisztus előtt 73-ban történt gladiátorlázadás változatos epizódjait, de Strauss összegzése mégis jóval több, mint, ami korábban megjelent e témában. Ugyanakkor az amerikai professzor sem kerülheti meg a tényeket: „Egy kisebb csoport gladiátornak sikerült megszöknie a Vezúvtól nem messze fekvő szálláshelyéről; fegyverzetük ekkor még nem állt másból, mint néhány, helyben zsákmányolt konyhai eszközből.

A vezetőjük viszont egy rendkívüli személyiség volt: Spartacus. (…) Spartacusnak ezzel a szökött gladiátorokból, rabszolgákból és egyéb lázadókból álló, egyre növekvő seregével két évig sikerült sakkban tartania a Római Birodalmat, egymás után mérve vereséget az ellene küldött római seregekre.” A Hadiakadémia-sorozat részeként megjelent kötet olyanok sorába került, mint többek között a Pákózdtól Schwehatig, a Richmond kapujáig, az Amerikai polgárháború, a Hat hadsereg Normandiában, a Páncélosok a sivatagban vagy a Napólen 1814 című kötetek.

Strauss Spartacusa tehát jóval több, másabb, mint a korábban leírtakban olvasható, a szerző láthatóan a végső ütközetek két alakját, a gladiátorvezért és ellenfelét, a Római Birodalom katonáját, Crassust a lehető legplasztikusabban ábrázolja, ezzel is nyomatékot adva a két világlátás emblematikus alakjának portréjához. A kötetben a történelemtudomány mellett gyakran elszegődő legendakör, ahol elrugaszkodott ábrázolásokkal is talákozhatunk, hiányzik, itt Spartacus alakja, lenyűgöző vezéregyénisége egy a valóságos személyként látható.

A kiadó így ír a könyvről egy helyen: „Ebben a könyvben minden benne van, amit Spartacusról tudni lehet. A szerző, aki az ókor neves kutatója, a fennmaradt források teljességére alapozva élvezetesen és részletesen meséli el a rabszolgafelkelés drámai két évének történetét. Sőt még ennél is többet, mert eközben Spartacus seregét követve bejárjuk szinte egész Itáliát, és sok mindent megtudunk a római állam és társadalom működéséről, gallokról, thrákokról, Róma háborúiról, a gladiátorok életéről.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában