Jótékonyság

2024.01.06. 11:08

A 100 Tagú Cigányzenekar koncerttel segítette az új hangversenyzongora megvásárlását

Jótékonysági koncerttel indult az idei esztendő Tatán.

Kemma.hu

Az est bevételéből a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola új hangversenyzongorájának megvásárlását támogatják

Forrás: Tata Város/Facebook

Fotó: Domokos Attila

Megtelt a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok január 5-én, pénteken este. Nem csoda, hiszen nagyszabású koncertet adott a 100 Tagú Cigányzenekar. Tatán már 2000 óta hagyomány, hogy koncerttel, zenés programmal köszöntik az új esztendőt. A város hivatalos oldalán számolt be a nagy sikerű jótékonysági estről. 

Hálás szívvel gondolunk a tavalyi esztendőre, köszönetet mondunk az erőért, a türelemért, a szeretetért és minden jóért, amivel találkoztunk. Megköszönjük azt is, hogy a rosszat elviseltük, kibírtuk, túléltük. Egy új esztendő áll előttünk, és most, az első napokban igyekszünk nagy lendületet venni, az új elhatározásokban megerősödni és elhinni magunkról, hogy képesek vagyunk még jobbá válni ebben az előttünk álló évben.

– fogalmazott a sportcsarnokban a köszöntőjében Michl József polgármester.

– Tata az otthonunk, ezt a darabkáját a világnak mi tartjuk fent, mi építjük, mi őrizzük Isten segedelmével. Helyettünk ezt, a világon élő 8 milliárd emberből senki más nem tudja megtenni. És ez a nagyon szép ebben az életben, hogy van egy olyan otthonunk, amelynek a megléte rajtunk múlik: egy lakásunk, házunk, kertünk, szőlőnk, vállalkozásunk vagy műhelyünk, ami csak rajtunk múlik. Az itt élő tataiakon, tatai családokon múlik városunk gazdagsága, szépsége, ereje is. Kívánom ezért mindenkinek, hogy ebben az évben találkozásaink olyanok legyenek, melyeken keresztül jobban megértjük a világmindenség nagy üzeneteit, és a bennünk feszülő kérdésekre is olyan válaszokat kaphatunk, amelyek még jobbá tehetnek minket és a közösségünket – idézi Michl József szavait a tata.hu.

A 100 Tagú Cigányzenekar repertoárjában többek között a Liszt, Bartók, Kodály, Brahms és Csajkovszkij művek mellett magyar nótákat és tradicionális magyar cigánymuzsikát is hallhatott a nagyérdemű, egyedi hangszerelésben, a rájuk jellemző hangzásvilágban. Az est bevételéből a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola új hangversenyzongorájának megvásárlását támogatja Tata Város Önkormányzata.

A rendezvényen Michl József 1 millió forintot jelképező szimbolikus csekket adott át Somossy Csaba intézményvezetőnek. A polgármester kiemelte, hogy a város már adományozott 1 millió forintot az új hangversenyzongorára, és ehhez pedig újabb 1 millió forintot tett hozzá az újévi koncert közönsége.

A Magyar Örökségdíjas 100 Tagú Cigányzenekar a világon egyedülálló együttes. Fennállásuk óta több mint ezer koncertet adtak világszerte. Az ötlet idősebb Járóka Sándor, akkori prímáskirály 1985 áprilisi temetésén fogalmazódott meg, amikor az elhunyt tiszteletére egy több száz fős alkalmi zenekar állt össze, hogy végső útjára kísérje.

A hosszú évek alatt 27 CD és 5 DVD lemezt adtak ki, amelyekből 5 platina és 9 aranylemez lett. A jótékonysági esten a művészeti együttest Danyi Lőrinc elnök mutatta be.

– A zenekar előadásában van valami többlet, ami abból adódik, hogy saját érzésvilágunkat, temperamentumunkat, zenei szabadságunkat és a gyermekkorunk óta tartó közös játék örömét is megjelenítjük az előadott művekben annak érdekében, hogy megteremtsük a zenekar és a közönség között azt a kapcsolatot, azt a különleges atmoszférát, ami páratlan zenei élményben nyilvánul meg – olvashatók Danyi Lőrinc elnök szavai a város hivatalos oldalán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában