Katonai mobilizáció

2024.01.24. 16:38

260 milliót ad Brüsszel a tatai vasútállomás katonai fejlesztésének projektjére

A brüsszeli közlemény szerint a fejlesztés nem csak a hadsereg, de a civil lakosság mobilitását is segíti.

Goletz-DeáK Viktória

A 18 tagállam 38 kiválasztott projektjének mindegyike hozzájárul az európai infrastruktúra fejlesztéséhez mind a katonai, mind a polgári felhasználás szempontjából

Forrás: cinea.ec.europa.eu

Az Európai Bizottság 807 millió eurós finanszírozási csomagot hagyott jóvá 38 olyan projekt támogatására, amelyek célja az Európai Unió alapvető fontosságú közlekedési infrastruktúrájának korszerűsítése mind polgári, mind védelmi célokra – írta a cinea.ec.europa.eu

A brüsszeli uniós végrehajtó testület közleménye szerint Adina-Ioana Vălean, az EU közlekedési biztosa bejelentette, hogy a tagállamoknak fokozniuk kell a közlekedési rendszer kettős felhasználását: vagyis olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek segítik a hadsereg és a civil lakosság mobilitását is. 

– Összesen 112 pályázatot kaptunk, ami 4,5 -szeres túljelentkezést jelent. Ebből 18 tagállam 38 projektjét választottuk ki. Valamennyi beruházás hozzájárul egy jobb európai infrastruktúrához, és kiegészíti a hiányzó összeköttetéseket mind katonai, mind polgári területen – tette hozzá az EU közlekedési biztosa. 

A közleményből az is kiderül, hogy az Európai Bizottságnak még hivatalosan el kell fogadnia a finanszírozási határozatot, azt követően pedig megkezdik a támogatási megállapodások előkészítését. A támogatás csak akkor válik véglegessé, ha az Európai Bizottság elfogadja a vonatkozó odaítélési határozatot. 

A projektek közé tartozik például a vasútvonalak építése és korszerűsítése, az útszakaszok fejlesztése, valamint a tengeri kikötők, repülőterek és belvízi utak kettős felhasználású infrastruktúrájának fejlesztése.

A kiválasztott projektek között egy magyarországi szerepel. A

Tanulmányok a vasúti rakodási infrastruktúra megvalósításához Tatán

 című nyertes pályázatra 673 ezer 300 euró, vagyis 250 millió forint támogatást ítéltek meg. A projekt leírása szerint a javaslat koordinátora a Építési és Közlekedési Minisztérium. A támogatás a tanulmányok és a pályázati dokumentáció elkészítésére terjed ki, valamint a későbbi elindításához szükséges engedélyek kiadásához. A fejlesztés hozzájárul a jelenlegi vasúti szűk keresztmetszet megszüntetéséhez, a polgári és katonai közlekedés forgalmának megkönnyítéséhez.

Bár az összeg hatalmasnak tűnik, a közleményben szereplő listából kiderül, hogy a magyar fejlesztésre adták a legkevesebbet. A legtöbb pénzből, 91,5 millió euróból, vagyis közel 35 milliárd forintból, a németek gazdálkodhatnak, akik a kelet-nyugati irányú vasúti infrastruktúrát szeretnék fejleszteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában