Itt van a vége!

2023.12.09. 19:56

Vasárnap újraindul a forgalom az 1-es fővonalon - videón a „túlélt ” vasútfelújítás részletei

A téli menetrend első napjától, azaz december 10-től ismét két vágányon járnak a vonatok az egyes fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán. A 29 kilométer hosszú, kétvágányú pálya felújítása a vállalt határidőre, december 9-re készült el – tudatta közleményében a MÁV.

Kemma.hu

A felújított szakasz már a felépítményvizsgáló mérőkocsi alatt is bizonyított

Forrás: MÁV

A vasúttársaság összefoglalója szerint az előkészítés és az átépítés több mint 1100 munkatárs példaértékű összefogásával, közreműködésével zajlott. A felújításban részt vevők a 3 hónap során napi 24 órában két műszakban – esőben, szélben, fagyban is – azon dolgoztak, hogy a MÁV a felújított pályát az új menetrend holnapi hatályba lépéséi, azaz december 10-ig ütemterv szerint visszaadassa az utasoknak és az árufuvarozó társaságoknak.

Az ország legforgalmasabb szakaszán így december 10-én megindulhat mindkét vágányon a felújítás előtt megszokott menetrend szerinti vasúti közlekedés. A továbbiakban már nem kell átszállni pótlóbuszokra.

Az adventi és az ünnepi időszakban mindenki a megszokott módon utazhat a szeretteihez, mehet dolgozni vagy iskolába

– fogalmazott a társaság a közleményben, hozzátéve, hogy a feszes ütemű beruházással viszonylag rövid idő alatt hosszútávú eredményt értek el.

Ezért volt nagy falat a felújítás

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal hazánk legforgalmasabb vasúti pályája, amelyen félóránként és irányonként elhalad egy-egy InterCity Szombathelyre, Sopronba, illetve Railjet Bécsbe és tovább Nyugat-Európába. Mindeközben járnak a személyvonatok is a győri, tatabányai, oroszlányi és a budapesti előváros összekapcsolódásaként.
A tehervonatok jelentős többsége is ezen a pályán közlekedik megteremtve a kapcsolatot nyugat és kelet között. Ezért van szükség arra a kapacitásra hosszú távon, amelyet ez a pályaszakasz biztosít.

Mint írták, 2024 tavaszán a most felújított szakaszon az utómunkálatokat is elvégzik majd. Ez azonban az elmúlt hónapokban tapasztalt kényelmetlenségekkel azonban már nem jár az utasok számára.

Ezen vagyunk túl

Az elmúlt 3 hónapban kétszer 29 kilométernyi vágányszakaszon, 120 kilométernyi sínszál alatti csaknem százezer betonaljat, azok alatt pedig több mint százezer tonna zúzott követ cseréltek az ágyazatban. A felújítás háromhetes teljes kizárással járó időszakában az összes olyan munkát – például a vízátvezetést vagy az altalajjavítást – elvégezték, amelyhez mind a két vágányon szüneteltetni kellett a közlekedést.

Az új menetrend első napjától mind a két vágány járható lesz a korábbi megszokott menetrend szerint. Igaz, a felújított szakaszon néhány hétig eltart majd, míg 80 kilométer/óráról fokozatosan mindkét vágányon 100, 120 majd 140 kilométer/órára emelkedhet a sebesség.

Az újrainduláshoz az kellett, hogy a felújítási munkák – az időnként zord időjárás és a váratlan műszaki kihívások ellenére is – a tervezett ütemterv szerint haladjanak. Az elmúlt napok télies időjárása ugyan megnehezítette a munkafolyamatokat, ám, mint azt a vasúttársaság közölte, a kivitelező és a MÁV mérnökei kézben tartották, szükség esetén átszervezték a feladatokat.

December 10-től, visszatérhet a felújítás előtt megszokott menetrend, mind a személyvonatok (pl. S10, S12, G10), mind pedig a soproni IC-k és a szombathelyi (Savaria, Mura, Dráva) InterCity-k teljes útvonalukon közlekedhetnek. A Railjetek esetében pedig a vasárnapi menetrendváltástól szintén visszaáll a felújítás előtti közlekedési rend, azaz megszűnik a bécsi átszállási kényszer a Salzburg, München felé railjetekkel utazók számára. A legfőbb hosszútávú előnye a pályarekonstrukciónak, hogy hazánk legforgalmasabb vonalán pontosabb lesz a vonatközlekedés és kiszámítható, biztonságos lesz újra a vasúti pálya.

A nagyobb sebességre még várni kell kicsit

Fontos tudni, hogy kezdetben még csak 80 kilométer/órával közlekedhetünk a felújított jobb oldali szakaszon, az ágyazat és az alépítmény végleges tömörítését a forgalom alatti terhelés adja majd meg. Ami a sebesség fokozatos visszaépítését illeti, várhatóan jövő év elejére válik biztosítottá az eredeti 140 kilométer/órás sebesség – a bal vágányon várhatóan az év végéig, a jobb vágányon pedig az év elejétől. Ebben a „bejáratós” szakaszban a személyvonatoknál 5-6 perccel, a távolsági vonatoknál 8-10 perccel hosszabb menetidők várhatók, amiről az utasokat előre tájékoztatják.

A teljes forgalomszünetelés ideje alatt Biatorbágyon, Herceghalmon, Bicskén és Szár megállóhelyen egyéb, az utazási komfortot javító karbantartást is elvégezték.  A leglátványosabb, hogy megújultak a peronok, mintegy 150-200 méteren új egyenletes aszfaltburkolatot terítettek le az említett helyszíneken. Ezenkívül az állomási épületek homlokzatát, továbbá a várótermek, a mosdók és az aluljárók falait is javították, kifestették, valamint tisztították, javították az esőbeállókat és a padokat is. Igaz, Biatorbágyon az egyik peron jövő év tavaszán újul meg.

A pályakarbantartások után a megengedett pályasebesség emelése a geometriai mérések és a pályafelügyeleti vonalbeutazások alapján történik, az azt megelőző szabályozások és zúzottkő pótlások eredményességét alapul véve, folyamatos geodéziai ellenőrző mérések mellett. A pályafelújításokra vonatkozó technológiai és biztonsági előírásokat betartva a forgalomba helyezési eljárást követően a felújított szakaszokon előbb legfeljebb 80 kilométer/órás sebességgel indulhat meg a vonatközlekedés Biatorbágy és Szárliget között, mert az ágyazat tömörségét kialakító dinamikus vágánystabilizátorok erre a tartományra képesek beállítani a tömörséget.

A további szükséges tömörítést az áthaladó, egyúttal leterhelést is biztosító vonatforgalom végzi el. Az átépített vágányokon áthaladó forgalom után, – folyamatos ellenőrzések mellett – lehetséges a pályasebesség lépcsőzetes emelése, mindaddig, amíg el nem érjük a vasúti pályára jellemző maximális pályasebességét. A mérési eredmények és a pályafelügyeleti vonalbeutazások alapján a menetrendváltást követően a korábban felújított bal vágány esetében várhatóan 120 kilométer/órás sebesség engedélyezhető, de természetesen a cél a 140 kilométer/órás pályasebesség elérése, ami év végére várható.

A december 9-re elkészült jobb vágány esetében is hasonló az eljárás. A forgalom 80 kilométer/órás sebesség mellett indulhat meg 10-én, a 140 kilométer/órás sebesség év elejére valósul meg.

Ahol még lassabban kell menni majd

A felújítás során jelentős hosszban került sor az alépítmény javítására. Az érintett szakaszokon a konszolidációs folyamatok lassabban mennek végbe, ezen szakaszokon a sebessége emelések végrehajtása hosszabb időt fog igénybe venni. Így a Herceghalom és Bicske közötti 300 méteres szakaszon a jelentős mértékű újjáépítés miatt viszont csak a tavaszi vágányszabályozás után lehet sebességet emelni mindkét vágányon. Ezen a rövid szakaszon a forgalom 40 kilométer/órás indulhat meg. A menetidőben viszont ez nem lesz érzékelhető, a menetidő nem változik.

Mint azt a MÁV közölte, márciustól a nyár elejéig több ütemben, eltérő szakaszokon a szükséges technológiai előírások alapján vágány- és váltószabályozásokat, ágyazatpótlást, illetve sínfeszültség-feloldást, felsővezeték-karbantartást kell végezniük, illetve Biatorbágyon folytatódik a peronaszfaltozás is. A munkálatok jelentős része a téli hidegben nem végezhető el, ugyanis a hézagnélküli vágányok kialakítását, hegesztését úgy kell végrehajtani, hogy a sín az úgynevezett semleges hőmérsékleti zónában, azaz +15 és +28 Celsius-fok között legyen.

Ezen munkálatokkor jellemzően napközben egy-egy vágányon fog szünetelni a közlekedés több napon át, ez több alkalommal a menetrend módosításával jár majd. A több szakaszra és ütemre bontott munkálatok és a menetrendi módosítások tervezése még folyamatban van. Az átmeneti, jellemzően több napig tartó változásokról időben tájékoztatják majd az utsokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában