Lehetőség

2023.12.18. 13:00

Parkokra pályázhatnak az iskolák és óvodák

Több mint 19 millió forint gyűlt össze eddig az őshonos állat- és növényfajok természetes élőhelyének rehabilitációjára a K&H ügyfelei által. Az akció az év végéig folytatódik, a helyi természeti sokszínűséget is támogatja a most induló K&H állatbarát ligetek program azzal, hogy zöld területet teremt az oktatási intézmények udvarán. Így a fiatalok és pedagógusaik megtapasztalhatják a fák és bokrok jótékony hatásait és megfigyelhetik a madarakat, rovarokat, sünöket természetes közegükben.

Kemma.hu

A programra az iskolák és óvodák 2024. január 25-ig nyújthatják be jelentkezésüket a www.allatbaratligetek.hu oldalon. 
Az elmúlt években a természet sokszínűsége, az állat- és növényfajok száma az emberi tevékenységek következtében jelentős mértékben lecsökkent. A biodiverzitás támogatása ezért világszerte kulcs­szóvá vált a környezetvédelmi irányvonalak megalkotásakor. Az Európai Unió 2030-ra szóló biodiverzitási stratégiájának célja, hogy 2050-re a világ ökoszisztémái helyreálljanak, ellenállóak és megfelelően védettek legyenek. Ehhez a magyar jogrend is igazodott a biológiai sokféleség megőrzésének 2030-ig szóló nemzeti stratégiájával. 

Magyarországon ma már több mint 2000 állat- és növényfajt fenyegeti a kihalás veszélye. A védett fajok közé tartozik például a néhány évtizede még sok egyedet számláló keleti sün, gyurgyalag, nádirigó és a gesztenyefa is. Kutatások kimutatták, hogy az elmúlt 30–35 évben Európában a beporzó rovarok száma is 70 százalékkal csökkent. Márpedig nélkülük nem lesz több gyümölcs, méz és számos haszonnövény. A biológiai sokféleség megőrzése szükséges még több életfeltétel biztosításához: a tiszta levegőhöz és vízhez, az élelmiszer-termeléshez szükséges alapanyagokhoz, a jó minőségű talajhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában