Mustra

2023.12.21. 17:25

Nem volt mákunk a tatabányai piacon, dió viszont van dögivel

Tatabányai piacmustránk kitért a karácsonyi menü alapanyagaira is. Azt tapasztaltuk, hiába a dió és a mák magas ára, a legtöbben úgy gondolják, hogy nem telhet el karácsony bejgli nélkül.

Wágner Zsanett

A mákos bejgli nélkülözhetetlen alapanyaga

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

Kimérten fél kilogrammos kiszerelésben találunk diót, de lehet venni dióbelet is 3250 és 3650 közötti kilós áron Tatabányán, az újvárosi piacon. Ottjártunkkor Szakács Erzsébet vásárolt. Szatyra tele volt a karácsonyi sütemények összetevőivel. A csarnokban hatalmas a nyüzsgés. Alig akad, aki válaszolni tud ebben a hangzavarban.

– Megvettem a karácsonyi bejgli hozzávalóit. Lesz 3 rúd diós és 3 mákos is. Ezenkívül zserbóba, linzerkarika tetejére és a diós habcsókba is jut majd egy kevés dió, így abból kétszer akkora mennyiséget vettem, mint mákból – nyilatkozott egy tatai vásárló, aki nyolc tagú családra főz és süt vasárnap. Név nélkül nyilatkozta lapunknak, mennyit költött ünnepek előtt. A dió helyenként 3400-ért, néhol pedig 3650 forintért kapható a csarnokban. A mák ugyan kevesebb helyen, ráadásul jóval kedvezőbben árulnak, 2200 és 2400 között.

Idén is kelendő volt a dió
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

Nem volt rest elárulni nekünk a bejglikészítés legfontosabb alapszabályát is, hogy a töltelék és a tészta fele-fele arányban legyen egymással. Folytatta: oda kell figyelni, hogyha a tölteléket főzzük, akkor az ne legyen se túl folyékony, se túl híg. A tésztához futtassuk fel az élesztőt, majd a száraz összetevőkkel keverjük össze, és tegyünk hozzá vajat. Mehet hozzá az élesztő, és gyúrjuk össze. Hűvös helyen pihentessük.

– A diós és a mákos tölteléket szeretem. Adjuk egymáshoz a hozzávalókat, majd felforralt tejben főzzük meg külön-külön a tölteléket, amihez cukor és citromhéj is kell. Hagyjuk kihűlni, hogy összeálljon, megszívja magát – árulta el portálunknak. – Ha kihűlt, állítsuk össze a rudakat. Egyenletesen kenjük el a tölteléket, a tészta két rövidebbik oldalán egy kicsit hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk rá. Egyenletesen, lassan tekerjük fel. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 2–3 centi távolságra egymástól he­lyezzük el a rudakat. Szurkáljuk meg villával a tetejüket, így sütés közben távozik a gőz. Ami nagyon fontos: vékonyan kenjük le tojássárgájával a bejgliket, ha megszáradt, ismételjük meg tojásfehérjével is, majd hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon. Kétszáz fokra felmelegített sütőben süssük 15 percig, aztán kicsit vegyük vissza a hőfokot és negyedóra alatt aranybarna lesz – zárta szavait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában