Hagyományőrzés

2023.12.18. 11:09

Kós Károlyra, az utca névadójára emlékeztek a KPVDSZ-ben

„Hajlékot Istennek, hajlékot embernek kőből, fából, házat, raktál a léleknek kőnél, cserefánál erősebb igékből várat” Kányádi Sándor idézetével indította a KPVDSZ Művelődési Ház december 16-át, az utca névadójának Kós Károly polihisztor, építész, író, grafikus, szerkesztő és könyvkiadó tanár, politikusra való emlékezését - olvasható az intézmény közösségi oldalán.

Kemma.hu

Életének főbb állomásairől Pál Gabriella beszélt

Forrás: Facebook/KPVDSZ

Hagyomány, hogy december 16-án, közösen emlékeznek főhajtással, valamint koszorút helyeznek el az épület homlokzatán található emléktábla alatt. A délutánon ünnepi műsorral elevenítették fel Kós Károly életének több szakaszát, életpályájának állomásait, valamint az általa megálmodott építészetének bemutatását. Segítségükre volt a vetítőképes előadás prezentálásában Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója. Az emlékműsort színesítette a Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola kórusának valamint a Forgórózsa Népművészeti Központ hallgatóinak előadása. A program végén a fenti idézetet hallhatták Domina József előadásában. 

Magyarország Kormánya ezt a napot a Magyar Építészet Napjává nyilvánította 2023-tól. Jövőre ennek ismeretében szervezik az emlékezést. A Kalotaszegi Vándor közösségo oldalán is megemlékeztek róla. A következő bejgyzésse: "Volt egyszer egy Ember. Minden bizonnyal ő volt a legerdélyibb erdélyi magyar, pedig mégcsak nem is magyarként, hanem bánsági szász család sarjaként született Temesváron.

Volt egyszer egy Ember, aki legendáva vált. Ha nem született volna meg, ékes szavakat használó tollfogatók legendás hőseként ismertük volna meg. De ő, egy valós Ember volt, az erkölcsiséget és tenni akarást testesítette meg, egy változó és megújuló világban.

Volt egyszer egy Ember, aki az ő háza udvarán nem oszlopot épített, hanem egy szimbólumot. Nem ezer meg ezer apró csillámló homokszemcséből köddel összekötve, hanem kőnél, cserefánál erősebb igékből épített egy várat, ami megtartó példaként szolgálhat a jövő lelkeinek. Mert tudta ez az Ember, hogy jöhetnek utána fiatalok, és folytathatják amit elkezdett. Tudta azt, hogy régmúlt időket keresgélők járhatják az utat, amit ő is segített törni hittel, jóakarattal.

Volt egyszer egy Ember, aki az ő várát örökségül hagyta népének. Az a vár a mai napig áll, mert az ember hittel a szívében építette az ő Istenének. Az Egynek, az Igazságosnak, az Erős Istennek. Aki ideküldött titkos Ázsiából egykoron minket, és akit mi idehoztunk magunkkal. Aki oltalmazott mind ez ideig, és akit mi is megvédelmeztünk – magunknak.

Volt egyszer egy Ember. Ezen a napon született, ami 140 éve történt. 1883. december 16 született Kós Károly XX. századunk egyik legnagyobb hatású építésze, írója és grafikusa, közéleti embere, vagy leginkább polihisztora, a transzilvanizmus egyik atyja". 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában