Kemma.hu podcast

2023.12.18. 17:02

Karácsonyi készülődés autizmusbarát módon - PODCAST

A Mikulás is autista? Miként lehet készülni a karácsonyra autizmusbarát módon? Többek között ezerre a kérdésekre is választ adott Sugár Gabriella, a Léleksegítő Alapítványon belül működő Kék Madár Közösség vezetője.

Kemma.hu

Sugár Gabriellával, a Léleksegítő Alapítványon belül működő Kék Madár Közösség vezetőjével beszélgettünk.

Forrás: 24 Óra

Az advent, a karácsonyi készülődés sok családban feszültségekkel teli. Ez különösen jellemző az autizmussal élő gyerekeket nevelő családok esetében, hiszen a fiatalokat a megszokott rutinok, a kiszámítható közeg nyugtatja meg. Az ünnepek alatt azonban általában másként alakul a családok működése. 
A beszélgetés során Sugár Gabriella néhány hasznos tanácsot osztott meg a hallgatókkal. S persze egy bejegyzés kapcsán elmélkedett azon is: vajon a Mikulás is autista? Hiszen ugyanazokat az ételeket fogyasztja, ugyanabban a ruhában jár, keveset beszél, s különleges képességei vannak. 

Az autizmusbarát karácsonyi készülődés egyik fontos eleme maga az adventi naptár, amely vizuális segítségként szemléltetni, hogy még hány nap van karácsonyig. A napi rutin is fontos, még ezekben a napokban is, hiszen a kiszámíthatóság megnyugtatja az autizmussal élő gyerekeket. A túldíszített, dekorált környezet azonban nem. Jó, ha megtervezik előre, hogyan nézzen ki a környezet, mennyi villogó, fénylő díszt tegyenek ki, s legyen egy „karácsonymentes” szoba, ahol a szenzorosan érzékeny fiatalok megpihenhetnek. 

Az ajándékozás is fontos: sokan megrémülnek a bizonytalanságtól. Jó, ha velük előre megbeszélik, hogy mit szeretnének. A sok csomagolóanyag is zavaró lehet, s a túl sok ajándék is. S fontos eleme az ünnepnek az is, hogy megtervezzék: mikor, hová látogat a család. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában