Tárlat

2023.12.18. 11:28

Isteni alkotásokból nyílt kiállítás Neszmélyen

Képek-könyvek-játékok címmel nyílt kiállítás Neszmélyen a Helytörténeti kiállítás épületében Sinkó Veronika alkotásaiból.

Kemma.hu

Bár az alkotó, Sinkó Veronika nem tudott elmenni a megnyitóra, sokan voltak kíváncsiak az alkotásaira. A tárlatvezetést lánya, a neszmélyi Krizbai Judit vállalta, aki egyébként a helyi iskola művésztanára is. Horváth Linett furulya játéka és csilingelő hangú éneke is emelte az est hangulatát. 

Szívhez szóló, kedves szavakkal Takácsné Pogrányi Irén nyitotta meg a kiállítást, aki arról beszélt, hogy a kiállítás címében is az a hármasság jelenik meg, ami a képek mindegyikén.

– A Szentháromság örömüzenetét hordozza: Képek, könyvek, játékok. A cím hallatán csak jókedvűek lehetünk, kíváncsiak a tartalomra. Krizbai Judit művésztanár, aki nemcsak megtanít rajzolni, hanem a szépet, az értékeset észrevenni. Elhozta szülei alkotásai közül azt a kis ízelítőt, amely betekintést enged művészetük gazdag világába – kezdte köszöntőjét Takácsné Pogrányi Irén, aki a művész lányával együtt tanít a helyi Launai Miklós Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnáziumban. 

Irén azt is elárulta, hogy Sinkó Veronikát egy üveg finom must kapcsán ismerte meg. 

– A tavaszi szünet alkalmával egy kis mustot hoztam Juditnak. Aki hazavitte, közösen kóstolgatták, felidézve a szülei fiatalságának szőlőkapálós, szüretelős emlékeit. Viszontajándékként egy gyönyörűséges könyvet kaptam, Sinkó Veronika könyvét – emlékezett vissza a tanárnő, akinek hamar kedvence lett a szépen illusztrált könyv. 

Hozzátette: Sinkó Veronika több könyvet is illusztrált és szerkesztett. Az Úristen megtartó kegyelmét megtapasztalja a mindennapi életben, családja szeretetében, művészetében. 

– A most kiállított anyagok közül kitűnik egy kereszt, amely a népi vallásosság egyik ismert példája. Több helyen, útszéli kereszteken is volt úgynevezett pléh-Krisztus, amelyeken szó szerint valamilyen fémből, pléhből készült a Megváltó ábrázolása. A népi valósság másik példája az a kis Mária-oltár, amelyet a katolikus parasztházakban a tisztaszoba szent sarkában őriztek és nagy becsben tartottak – vont párhuzamot a népi művészettel a Takácsné Pogrányi Irén. 

Az Isteni szeretet
A tanárnő szerint Sinkó Veronika festészetének megkapó figurái, majd megszólaló virágai tükrözik mindazt a biztos kézvonást, melyet a selyemre festett nagy alakú figurák ábrázolásán túl a miniatűr porcelánfestészetig terjedően megadják az ecsetkezelés és a színezés adta határozottságot. A biztos és finom határozott kézvonások a tusrajzain, grafikáin is megjelennek a minden részletre kiterjedő apró kidolgozások. Sinkó Veronika művészete finoman, gyönyörű rajzokkal, csodálatos színekkel, de határozottan mutatja meg az Isten tenyerében való létezés örömét, az ebből áradó szeretetet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában