Megszépülnek

2023.12.18. 07:00

Három ikonikus esztergomi épület is megújul

Kemma.hu

Ikonikus épületek újulnak meg

Forrás: Bekül

Mint fogalmazott, a gimnázium júniusi bokrétaavatója óta elkészült a teljes tető szigetelése, a zöldtetők extenzív és intenzív ültetőközegeinek telepítése, a külső lakatos térbútorok telepítése, folyamatban van a növénytelepítés, illetve az öntözőrendszer kiépítése. Számos részlet kivitelezése az utolsó munkafolyamatnál tart, többek között beépítették a homlokzati nyílászárókat, 85 százalékos készültségben van a homlokzati szerelt téglaburkolat telepítése, heteken belül elkészül a belső udvartérre tervezett terraway burkolatos pályaszerkezet és a kültéri kondipark is. 

A kivitelező feladata új hivatali irodák kialakítása a Megyeháza épületegyüttesének egy belső, a XX. század első felében épült szárnyának első emeletén. A projekt keretében a meglévő nyílászáróállomány teljes cseréjét végzi el a cég a régi nyílászárók újragyártásával: a meglévők tökéletes másolatait helyezi el az örökségvédelmi hivatal felügyelete mellett. Megújul továbbá a vizesblokk és korszerűsítik a gépészeti rendszert és a gyenge- és erősáramú hálózatot is. Lecserélik ezen felül a burkolatokat és megújítják a felületképzést. A munkálatokkal a tervek szerint februárban végeznek.

Komolyabb fejlesztésre van szükség az esztergomi Városházán, amelyet csaknem hatvan éve újítottak fel utoljára. Az épület homlokzata és tetőszerkezete jelentősen leromlott az utóbbi években. A cél pedig nem kevesebb, mint a barokk épület eredeti szépségének helyreállítása. A várhatóan 2025 tavaszáig tartó felújítás során megtörténik majd a meglévő tetőszerkezet teljes felülvizsgálata, majd a szükséges megerősítések és szerkezeti cserék után a teljes fedés cseréje a jelenlegi azbesztpaláról természetes pala anyagra, illetve a teljes homlokzat felújítása, ami érinti a meglévő nyílászárókat, tagozatokat, díszítőelemeket, kőszerkezeteket és felületképzést is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában