Visszatekintő

2023.12.30. 15:29

Három esemény, amely emlékezetes volt 2023-ban a Tatai járásban

Átadták az első állami bölcsődét Szomódon, elindult a komp közlekedés Neszmély és Dunaradvány között, és 50 év után újulhatott meg a dunaalmási iskola: ezek voltak 2023 legemlékezetesebb eseményei a Tatai Járásban.

Goletz-DeáK Viktória

Szijjártó Péter magyar, Peter Balík szlovák miniszterek, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is részt vett a neszmélyi kompátadón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz P.

Januárban megnyitott Szomód első állami bölcsődéje. A kétcsoportos, 28 férőhelyes bölcsőde építésének alaptámogatása csaknem 240 millió forint volt. Azonban az építkezések során felmerültek többletköltségek, amire további 64 millió forintot biztosítottak a településnek. Ezzel a beruházás összes költsége több mint 304 millió forint lett. Az intézmény 28 kisgyermek befogadására alkalmas, melyben két csoportszoba és a hozzá kapcsolódó kiszolgálóhelyiségek az épület udvarának oldalán kaptak helyet. 

Az utca felőli épületszárnyba az akadálymentes vizesblokk, a nevelői helyiségek és a konyha került. Pap Bertalanné Gyöngyi, az intézmény vezetője a megnyitón elmondta, hogy a játékokat, bútorokat, eszközöket budapesti és tatai bölcsődéktől és vértesszőlősi, illetve tatai óvodától kapta az intézmény. De több környékbeli vállalkozó és helyi családok is támogatták a bölcsődét: könyvekkel, bútorokkal, játékokkal. Volt olyan nyugdíjas néni, aki még tányérokat is hozott. Sőt még udvari mozgásfejlesztő eszközökre is kaptak egy tatabányai cégtől támogatást.

Júniusban átadták az új kompjáratot a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között. Az Európai Unió 2014-ben indította el új, 2014–2020-ra vonatkozó Interreg V programját, amelynek célja a támogatott országok határok közötti kapcsolatainak elősegítése az átkelési kapcsolatok bővítésével. A két ország között között hat ilyen közös projekt van, amelyek mind kivitelezés alatt állnak. A Neszmély és Dunaradvány településeken elkészült kompkikötők az első eredményei a két ország együttműködésének. 

– Még 2014-ben fogalmazódott meg a komp megvalósításának ötlete, amellyel a települések közti korábbi egyórás út percekre rövidül. Mivel a környéken sok a napi ingázó, az új átkelő támogatja majd munkába járásukat, de turisztikai célokat is szolgál, hiszen gyalogosan, kerékpárral és autóval is használható – hangsúlyozta az átadón Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Szeptemberben átadták a megújult Dunaalmási Csokonai Általános Iskolát. A több mint 50 éves épületben ez volt az első nagyszabású felújítás. A Tatabányai Tankerületi Központ sikeres Magyar Falu Program pályázatának köszönhetően 55 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatási forrásból valósulhatott meg a beruházás. A három szintből álló intézményben kifestették a falakat, a meglévő szalagparkettát felcsiszolták és lakkozták, más tantermekben nagy kopásállóságú laminált parkettát fektettek le. Az aulát kerámia padlóburkolattal és parafa falburkolattal látták el. 

A vizesblokkokba új, moduláris elválasztórendszert és szanitereket telepítettünk. Az épület egészében a régi ajtókat újakra cseréltük. A felújítás során az épület előtti régi kerítést 120 méter hosszúságban újították meg. A korszerűsített épület hosszú távon biztosítja a tanulóknak az oktatáshoz a megfelelő környezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában