Szentmise

2023.12.03. 14:09

Erdő Péter bíboros megáldotta az esztergomi bazilika új harangjait +fotók

December 3-án Erdő Péter bíboros megáldotta a bazilika oszlopcsarnokában kiállított harangokat, melyeknek visszahelyezését a december 4.-vel kezdődő hét elejére tervezik a rekonstrukciót végző kivitelezők. A látványos eseményen sokak mellett az új, Szent István-harang elkészítését anyagilag is támogató Hernádi Zsolt és családja, köztük Esztergom polgármestere is részt vett

Kemma.hu

A 6 tonnás Nagyboldog-asszony harangot is megáldották

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Valóságos népünnepéllyé vált az esztergomi harangok megáldása, amikor december 3-án a bazilikában megtartott szentmisét követően Erdő Péter bíboros megáldotta a harangtoronyba szánt hangszereket. Az oszlopcsarnokba a mise résztvevői és a város számos lakosa is ott volt, amikor az istentisztelet után egy újabb, igen ritkának mondható liturgikus eseményt tartottak. 

Mint korábbi cikkeinkből már megírtuk, az esztergomi főszékesegyház teljes rekonstrukciója során a harangtorony és a harangösszeállítás is megújul. A főegyházmegye közösségi oldalán már a hét végén arról tudósítottak, hogy a templom oszlopcsarnokában kiállították azokat a harangokat, melyeket a tervek szerint a következő napokban visszaemelnek eredeti helyükre. 

A vasárnapi alkalmon az áldás, felszentelés előtt Erdő Péter Nehemiás könyvéből felolvasott ige alapján rövid prédikációt mondott, melyben többek között egy egyháztörténeti anekdotával érzékeltette, hogy abban a templomban, ahol azért nem kongatnak, mert nincs harang, ott nagyon hiányzik valami. Ez a helyzet most az esztergomi bazilikánál is így van, de hamarosan megkapják helyüket a toronyban, és akkor megszólalhatnak a bazilika harangjai. 

A bíboros elmagyarázta, hogy a felújított régi harangokat megáldja, az erre az alkalomra öntött új harangot pedig megszenteli, ami ez utóbbi esetben a krizmával való megkenést is jelenti. Az áldás és megszentelés menetében a szertartást végző bíborost a lelkes közönség és a sajtó munkatársai záporozó fényképezéseitől övezve áldotta és szentelte meg a harangokat. Az ünnep zárásaként Erdő Péter a népes gyerekseregnek csokimikulásokat osztott.

 

Régi és új harangok
Vasárnap is sokan fotózták és hétfő délelőttig még bárki megtekinthette az esztergomi bazilika oszlopcsarnokában kiállított harangokat. A következő napokban helyükre visszaemelendő harangok legnagyobbika a hattonnás Magyarok Nagyasszonya-harang, a legkisebb pedig a 280 kilogrammos lélekharang. A régiek mellett egy új harang is bekerül a déli toronyba, melyet Szent Istvánról neveztek el, és amelynek külső peremére többek között felvésték, hogy annak elkészültét Hernádi Zsolt és családja is támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában