Szentmise

2023.12.03. 14:09

Erdő Péter bíboros megáldotta az esztergomi bazilika új harangjait +fotók

December 3-án Erdő Péter bíboros megáldotta a bazilika oszlopcsarnokában kiállított harangokat, melyeknek visszahelyezését a december 4.-vel kezdődő hét elejére tervezik a rekonstrukciót végző kivitelezők. A látványos eseményen sokak mellett az új, Szent István-harang elkészítését anyagilag is támogató Hernádi Zsolt és családja, köztük Esztergom polgármestere is részt vett

Kemma.hu

A 6 tonnás Nagyboldog-asszony harangot is megáldották

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Valóságos népünnepéllyé vált az esztergomi harangok megáldása, amikor december 3-án a bazilikában megtartott szentmisét követően Erdő Péter bíboros megáldotta a harangtoronyba szánt hangszereket. Az oszlopcsarnokba a mise résztvevői és a város számos lakosa is ott volt, amikor az istentisztelet után egy újabb, igen ritkának mondható liturgikus eseményt tartottak. 

Mint korábbi cikkeinkből már megírtuk, az esztergomi főszékesegyház teljes rekonstrukciója során a harangtorony és a harangösszeállítás is megújul. A főegyházmegye közösségi oldalán már a hét végén arról tudósítottak, hogy a templom oszlopcsarnokában kiállították azokat a harangokat, melyeket a tervek szerint a következő napokban visszaemelnek eredeti helyükre. 

A vasárnapi alkalmon az áldás, felszentelés előtt Erdő Péter Nehemiás könyvéből felolvasott ige alapján rövid prédikációt mondott, melyben többek között egy egyháztörténeti anekdotával érzékeltette, hogy abban a templomban, ahol azért nem kongatnak, mert nincs harang, ott nagyon hiányzik valami. Ez a helyzet most az esztergomi bazilikánál is így van, de hamarosan megkapják helyüket a toronyban, és akkor megszólalhatnak a bazilika harangjai. 

A bíboros elmagyarázta, hogy a felújított régi harangokat megáldja, az erre az alkalomra öntött új harangot pedig megszenteli, ami ez utóbbi esetben a krizmával való megkenést is jelenti. Az áldás és megszentelés menetében a szertartást végző bíborost a lelkes közönség és a sajtó munkatársai záporozó fényképezéseitől övezve áldotta és szentelte meg a harangokat. Az ünnep zárásaként Erdő Péter a népes gyerekseregnek csokimikulásokat osztott.

 

Régi és új harangok
Vasárnap is sokan fotózták és hétfő délelőttig még bárki megtekinthette az esztergomi bazilika oszlopcsarnokában kiállított harangokat. A következő napokban helyükre visszaemelendő harangok legnagyobbika a hattonnás Magyarok Nagyasszonya-harang, a legkisebb pedig a 280 kilogrammos lélekharang. A régiek mellett egy új harang is bekerül a déli toronyba, melyet Szent Istvánról neveztek el, és amelynek külső peremére többek között felvésték, hogy annak elkészültét Hernádi Zsolt és családja is támogatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában