Hulladékgazdálkodás

2023.12.22. 11:00

Elküldte a társaság az első számlákat

Kemma.hu

Október 20-án lezárult a harmadik negyedévet követő EPR adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének a határideje, melyre július és szeptember időszakban a gyártóknak az általuk belföldön elsőként forgalomba hozott körforgásos termékekről kellett adatot szolgáltatniuk. 
A MOHU a kapott adatok alapján megkezdte az első számlák, illetve számviteli bizonylatok kibocsátását a gyártók felé az EPR-díjról – tájékoztatott a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. 

A bizonylatokon szerepelnek a körforgásos termékek beazonosítására a gyártók által az adatszolgáltatásban megadott KF-kódok, és az azokhoz rendelt EPR-díjkódok, illetve a mennyiségi adatok.  Fontos, hogy az EPR-díjjal kiállított bizonylatokat kifizetés előtt mindenképp ellenőrizzék le. 

A gyártó a téves adatokat tartalmazó adatszolgáltatás alapján meghatározott EPR-díj megállapítása esetén a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül a helyes adatoknak a koncessziós társaság és egyidejűleg az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal) részére történő megküldésével kezdeményezheti a tárgynegyedévre fizetendő díj összegének felülvizsgálatát a társaságnál. A felülvizsgálati igény bejelentésének a számla kiegyenlítésére halasztó hatálya van. 
A bizonylatokon szereplő díjat az EPR-rendelet vonatkozó bekezdése értelmében a kézhezvételtől számított 15 napon belül szükséges megfizetni a MOHU részére a bizonylatokon feltüntetett számlaszámokra. Átutalásnál a közleményrovatban hivatkozni szükséges a fizetéssel érintett bizonylat sorszámára is. 
A gyártó a Partner Portálon keresztül tudja nyomon követni a koncessziós társasággal szemben fennálló kötelezettségeit, egyenlegeit és egyéb folyamatban lévő ügyeit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában