Pedagógus

2023.12.23. 17:58

Elhunyt az ácsiak szeretett Eta nénije

Az Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola Facebook-oldalán közölte a szomorú hírt: elhunyt Csaplár Istvánné, Eta néni, volt kiváló pedagógusuk.

Kemma.hu

Csaplár Istvánné 1935. augusztus 24-én született Ácson. Az általános iskola elvégzése után a komáromi gimnáziumban, majd a Győri Tanítóképzőben folytatta tanulmányait, ahol 1953-ban érettségizett. Ezt követően az Ácsi Cukorgyárban helyezkedett el adminisztrátorként. Saját kérésére 1957 áprilisában Sérfenyőszigetre, az általános iskolába helyezték. Itt tett képesítő vizsgát, itt szerezte meg a tanítói oklevelét. 1958-tól három éven keresztül Ács-Csillapusztán tanított. Már ez idő alatt versenyszerűen sportolt: kosárlabdázott, atletizált és kerékpározott. Nagyon sok társadalmi megbízatása volt, melyet a legjobb tudása szerint lelkiismeretesen végzett.

Csaplár Istvánné
Csaplár Istvánné
Fotó: Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola / Forrás: Facebook

A bejegyzésben azt írják: nevelő-oktató munkáját töretlen szorgalommal, lelkiismeretességgel, odaadással végezte, szeretettel foglalkozott osztálya minden egyes tanulójával. Bármely megbízatásának kötelességtudóan tett eleget. Szakszervezeti titkárként sokat fáradozott a nevelőtestületi egység megteremtéséért, jobb körülmények eléréséért, ifjúságvédelmi felelősként pedig az iskolában folyó nevelő-oktató munka hatékonyságának növeléséért tevékenykedett.

Tapasztalatát szívesen adta át a pályakezdő nevelőknek. Több évtizedes pedagógiai munkáját kiemelkedő színvonalon végezte, amelyet kitüntetéssel, vezetői pedagógusi cím és Pedagógus Szolgálati Emlékérem odaítélésével ismertek el. 1990-ben nyugdíjba vonult. Ám 1991-től 2002-ig nyugdíj mellett még fáradhatatlanul dolgozott Ácson a Gárdonyi- és Jókai-iskolában, valamint Komáromban a Szent Imre-iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában